İngiliz kadın casusun günlüklerinde geçen sıra dışı bilgiler
Batılılar Sanayi Devrimi'nin bir neticesi olarak Doğu'nun bereketli topraklarına göz diktiler. Bu durum Oryantalizm adı verilen bir alanı ortaya çıkardı. Şarkiyatçılığın en meşhur isimlerinden birisi de bölgeyi adeta adım adım gezen Gertrude Bell'di. İngiliz kadın casus Bell, bu yıllarda dağcı, tarihçi, yazar, dilbilimci, arkeolog, kaşif, fotoğrafçı gibi unvanlarla ortaya çıktı. Elinde cetvelle Ortadoğu ülkelerinin sınırlarını çizdi, Arap kabilelerinin isyanında en önemli isimlerden biri oldu. İşte günlüklerinin ve mektuplarının izinde "Çöl Kraliçesi" olarak anılan Gertrude Bell'in profili...
▪ Orta Doğu'nun en önemli simalarından olan İngiliz kadın casus Bell, Washington New Hall'de 1868 senesinde doğdu. Varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Dedesi Sir Isaac Lothian Bell bilinen bir fabrikatördü. Üç yaşındayken annesini kaybetti. İlk başlarda üvey annesi Dame Florence Bell ile iyi geçinemedi. Zamanla üvey annesiyle iyi ilişkiler kurmaya başladı ve hayatı boyunca ona mektuplar gönderdi. İlk öğrenimini evde aldı. Londra'da okula kaydolduktan sonra Oxford Üniversitesi Modern Tarih Bölümü'nden birincilikle mezun oldu.
📌 1891'de Farsça öğrenmeye başladı ve teyzesinin kocası Sir Frank Lascelles'in Tahran'a elçi olarak tayin edilmesi üzerine 1892'de onun yanına gitti.
Özellikle Arap aşiretlerinin, bedevîlerin yaşayışları onu ilgilendirmiş ve bunun İngiliz Ortadoğu politikasına çıkar sağlayacağını düşünmüştü.
▪ Seyahatlerine erken yaşlarda başlayan Bell, İlki 1897 ile 1898, ikincisi 1902 ile 1903 yılları arasında olmak üzere iki kez dünya turu gerçekleştirdi. İlk defa 1899'da Kudüs'e gitti.
Ortadoğu gezisini 1905'te tekrarlayarak aynı yerlerden bir daha geçti ve bu gezilerde gördüklerini bir seyahatname biçiminde değil, daha çok çöl insanlarının yaşantı ve duygularını dile getiren bir üslûpla yayımladı.