İnsanlık tarihine yön vermiş 'ufak' hatalar
Zaman, durağanlığı bünyesinde barındırmayan bir soyutluk mekanizmasıdır. Ancak soyutluğunun içerisinde hatıraları, olayları barındırır. Su misali de değiştiği yönde başka yataktan akar. İnsanlık da zaman içerisinde kendine yer bulur. Bazen insanların büyük adımları zamanın üzerine hüküm sürerken bazen de yaptığı 'ufak' hatalarla zaman asıl gücün kendisinde olduğunu insanoğluna hatırlatır. İnsanlığın tarihe yön verdiği 'küçük' hatalarını sizler için derledik.
FETİHTE KİLİTLENMEYEN KAPI
Yaklaşık bin yıl boyunca pek çok kuşatmaya kolaylıkla dayanan Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkentinin, Osmanlı Sultanı İkinci Mehmet'in 1453'teki son kuşatmasında düşmesi, Dünya tarihi açısından da bir milat kabul ediliyor. Osmanlı orduları sayı olarak fazla olsa da, Bizanslıların önemli bir üstünlüğü bulunuyordu: İstanbul'u çevreleyen kalın, yüksek ve iki hattan oluşan yıkılmaz surlar.
Bugün Edirnekapı civarında bulunan ve bir gün önce İmparator Kostantin'in emriyle, karşı taarruz için açılan o yıkılmaz surlardaki boyutça daha küçük Kerkoporta Kapısı'nın kilitlenmesinin unutulması, 50 kadar Osmanlı askerinin içeri girmesine olanak sağladı. Ardından gelen yeniçerilere geçit açan Ulubatlı Hasan'ın Osmanlı bayrağını diktiği kuleye buradan giriş yaptığı rivayet olunur. Dalgalanan bayrak, Osmanlı ordusunu motive etmiş, Bizanslıların o güne kadar aşılmaz sandıkları surların aşıldığını görmeleri ise, onlar için korkutucu ve yıkıcı olmuştu.