İstanbul'un tarihi 10 lokantası
Mis kokular içerisinde buharı tüten taze yemeklerin mahfilidir lokantalar. Hem esnafın hem halkın yüzünü güldürür. Zamanla sadece yemek yenilen yer değil; iki arkadaşın dertleştiği, memleket meselelerinin çorbanın buğusunda tartışıldığı mekanlar olurlar. Ülkemizin yetiştirdiği birçok isim için lokantalar edebiyat sohbetlerinin toplantı yeridir. Sizler için, İstanbul'un tarihi 10 lokantasını derledik.
Sermet Muhtar Alus, eski İstanbul'un akla ilk gelen yazarlarından bir tanesidir. İstanbul'a dair yüzlerce yazısı Akbaba, Akşam, Amcabey, Ayda Bir, Aydede, Resimli Tarih Mecmuası, Tan, Tarih Hazinesi, Resimli Tarih, Yedigün, Yeni Sabah, Yeni Mecmua gibi gazete ve dergilerde yerini almıştır. Bu yazılar arasında lokantalar hakkında yazdıkları da bulur. Alus, "Eski İstanbul'un Meşhur Lokantaları" başlıklı yazısının dipnotunda lokanta kelimesinin İtalyanca "locanda" kelimesinden geldiğini belirtir.
"Eski İstanbul'un Meşhur Lokantalar" ( Akşam, 8 Haziran 1942), "Yakında Tarihe Karışacak Tokatlıyan" ( Akşam, 2 Mart 1947), "Ali Efendi Lokantası" (Aydede, 13 Ekim 1948) bu yazılardandır. İşte, o lokantalardan bazıları: