Karun Hazinesinin ‘25 asır’ süren yolculuğu
Tarihte zenginliğiyle tanınan Karun, bundan 2500 yıl önce yaşadı. Sahip olduğu servet öyle çoktu ki, rivayetlere göre bu hazinelerin anahtarlarını 300 katır ancak taşıyabiliyordu. Gittiği yere hazinesini de beraberinde götürdüğü için "yürüyen hazine" olarak adlandırılan Karun, Allah'ın emirlerine karşı çıktığı için cezalandırıldı ve hazinesi ile birlikte toprağa gömüldü. Karun Hazinesi 1960'lı yıllarda, Uşak yakınlarında tümülüslerden çıkarılarak ABD'ye kaçırıldı. Ancak bu yolculuk, onun son durağı olmayacaktı…
KARUN KİMDİR?
Tarihte zenginliğiyle tanınan, Hz. Mûsâ ve Hârûn'un şahsında Allah'ın emirlerine karşı çıktığı için cezalandırılan bir isimdi Karun.
Kur'an-ı Kerim'de, Karun adıyla kıssası nakledilen bu kişi, Tevrat'ta "Korah" diye anılmış ve çöl hayatında Mûsâ'nın otoritesine karşı başlatılan isyan hadisesinde başrolü oynamıştı.
Tevrat'ta Hz. Yakub'un oğlu Levi'nin oğlu Kohat'ın oğlu Yitshar'ın (İzhar) oğlu olarak gösterilen Korah (Karun), Mûsâ ve Hârûn'a karşı çıkarılan bir isyan hareketiyle gündeme gelmişti.
Bu hareketle Karun, Hz. Mûsâ ve Harun'un dinî otoritesini yıkmayı hedeflemiş; aynı harekete katılan Ruben kabilesinden Datan ve Abiram da, Mûsâ'nın siyasî liderliğine son vermeyi amaçlamıştı.