KKTC’ye giden süreçte ‘Yavru Vatan’ neler yaşadı?
Bundan 5 asır önce "Kesilen sakal daha gür bir şekilde yerine gelir ama kesilen kol bir daha yerine gelmez" sözüyle ilan etmişti Osmanlı, Venediklilere karşı kazandığı zaferi. Kıbrıs'ın fethi, adanın stratejik konumu nedeniyle Devlet-i Aliyye için oldukça önemliydi. O tarihten sonra ada, Türklerin ve Rumların bir arada yaşadığı bir yurt oldu. Ancak adanın talihi, Osmanlı yönetiminden çıkmasının ve İngilizlerin eline geçmesinin ardından değişti; bir daha da huzur ve barış sağlanamadı. Ta ki, 1974 yılına kadar… Bundan 35 yıl önce bugün "yavru vatan", mecliste alınan kararla KKTC, yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu.
KIBRIS BARIŞ HAREKÂTINDAN ÖNCEKİ DURUM
Türkiye ve Yunanistan'ın 11 Şubat 1959'da kabul ettiği, İngiltere ve Kıbrıs'taki iki toplumun liderlerinin de onay verdiği Zürih ve Londra antlaşmaları, bağımsızlık, iki toplumun ortaklığı, toplumsal alanda otonomi ve çözümün Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından etkin garantisi ilkelerine dayanıyordu.
Adanın iki halkı arasında ortaklık temelini esas alan uluslararası antlaşmalar uyarınca 1960'da "Kıbrıs Cumhuriyeti" kuruldu ve anayasada adadaki Kıbrıslı Türk ve Rum halklarına eşit siyasi hak ve statüsü tanındı.