Osmanlı aliminden günümüze ışık tutacak terbiye kuralları
Osmanlı'nın önemli alimlerinden olan Erzurumlu İbrahim Hakkı, yetmişten fazla esere imza attı. "Arzda ve semada müşahede olunan bütün şekiller yuvarlaktır" diyen İbrahim Hakkı'nın bu görüşünü Einstein, ondan çok daha sonra matematiksel yollardan göstermişti. 400'den fazla kaynaktan yararlanarak yazdığı Marifetname'sinde tasavvuftan, edebiyata ve astronomiye kadar pek çok konuya yer veren Erzurumlu İbrahim Hakkı'dan günümüze ışık tutacak terbiye kurallarını derledik.
ERZURUMLU İBRAHİM HAKKI KİMDİR?
🔹 İbrahim Hakkı, 1701 tarihinde Erzurum'da doğdu. Saygın bir mutasavvıf olan babası Osman Efendi onu iyi bir eğitimle yetiştirdi. İbrahim Hakkı dokuz yaşındayken babasıyla Siirt'e gitti ve Tillo Köyü'ndeki Kadiri şeyhi İsmail Fakirullah'a intisap etti..
🔹 1735'te Erzurum'a döndü. Üç defa hacca gitti. Arabistan ve Mısır'ı dolaştı. 1752'de İstanbul'da Sultan I. Mahmud Han'ın özel izniyle saray kitaplığından yararlandı.
🔹 Şiirlerini İlahiname adı altında topladı. Ünlü eseri Marifetname'de çağının jeolojiden astronomiye, fizyolojiden psikolojiye kadar pek çok alandaki bilgilerini bir araya getirmeye çalıştı. 1780 yılında vefat etti.,
İSLAM İLİM TARİHİNİN EN ÖNEMLİ ESERLERİNDEN BİRİ: MARİFETNAME