Osmanlı bayram merasimlerinin temeli: Arife tahtı
İçimizi huzurla kaplayan bayramlar, Osmanlı döneminde de toplumsal, sosyal ve dini açıdan önemli bir yere sahipti. Sarayda özel hazırlıklar yapılır, ihtişamlı bir şekilde kutlanırdı. Padişahların bayram merasiminde kullandığı ve "Arife tahtı" adı verilen özel bir taht bulunur, o gün için hazineden çıkarılarak Bâbüssaâde'nin önüne taşınırdı. Dönemin zarafetini yansıtan "Arife tahtı" saray törenlerinin temelini oluştururdu.
Sultanların bayram tahtı
Osmanlı'da sarayda düzenlenen bayram merasiminde padişahların kullandığı ve ince işçiliğiyle gözleri kamaştıran "Arife tahtı", Topkapı Sarayı Revan Köşkü'nde sergileniyor.
💠 Osmanlı'nın "merasim tahtları", dönemin estetiğini yansıtan zarafet ve işlevleriyle saray törenlerinin temelini oluşturuyordu.
💠 Bu tahtlar arasında, padişahların bayramlardan bir gün önce saraydaki merasimlerde kullandığı "Arife tahtı" da yer alır.
💠 Sarayda bayramlaşma, bir gün önceden, arife günü başlardı. Padişah öğle namazını Ağalar Camisi'nde kıldıktan sonra, 'Arife tahtı' denilen taht, arz odasının önüne konurdu.
💠 İkindi namazından çıktıktan sonra padişah bu tahta gelip otururdu. Bayramlaşma, saray ahalisi ve Enderunlular arasında gerçekleşirdi. Bu program akşam namazına kadar sürerdi.