Osmanlı döneminde Cezayir
Batılılar tarafından sömürge kıtası haline getirilen Afrika'da, denize kıyısı olan ülkeler imkânlar bakımından diğer bölgelerdeki devletlere göre daha şanslı gözükse de sürekli istila ve değişime uğradıklarından tarih boyunca kargaşa içinde olmuşlardı. Bu devletlerden biri de Kuzey Afrika'da bulunan Cezayir idi. Akdeniz'in önemli noktasında bulunan bu ülkenin seyri Osmanlı'nın bölgeyi fethetmesinden sonra değişti. Gelin, dünyaya adalet ve merhamet dağıtan Osmanlı'nın Cezayir'deki faaliyetlerine bakalım.
Osmanlı öncesi dönem
🔷 Milattan önce 1000 yıllarında Suriye sahillerinden gelen Fenikeli tüccarlar, boş buldukları Cezayir'e yerleşirler. Ticaretle uğraşan bu insanlar, bugün Tunus'ta bulunan Kartaca şehrini kurarak bölgedeki ilk varlığı oluşturdular.
🔷 Ticari faaliyetleri için önemli bir üs noktası bulan tüccarlar, milattan önce 146 yılında Romalıların işgaline uğrar. Cezayir'i imparatorluklarının bir eyaleti haline getiren Romalılar, kıyı bölgelerinde "Romanizasyon" adıyla tarihe geçen sömürgecilik ve zulüm siyasetini uygular. Ancak Romalıların Cezayir'in iç kesimlerine yönelmedikleri görülür.
🔎 Romanizasyon nedir?
Roma İmparatorluğu'nun hakimiyeti altına aldığı insanları, asimile etmesidir.