Osmanlı sultanları fotoğraflarını nasıl çektirirlerdi?
Osmanlı sultanları fotoğrafa önem veriyor; "belge" niteliği taşıması nedeniyle fotoğrafçılığa büyük bir ilgi gösteriyorlardı. Portre fotoğrafçılık anlayışının yaygınlaşmasıyla Sultan Abdülmecid, fotoğrafını çektiren ilk Osmanlı sultanı olmuş, ardından gelen padişahlar da bu geleneği sürdürmüşlerdi. Peki, Osmanlı sultanları fotoğraflarını nasıl çektiriyorlar; poz verirken nelere dikkat ediyorlardı?
Osmanlı sultanları fotoğraflarını nasıl çektirirlerdi?
1800'lü yılların ilk yarısında, dünya yepyeni bir icat ile tanıştı: "fotoğraf". Bu alanda teknolojinin hızla gelişmesi, fotoğraf makinelerini yaygınlaştırmaya; fotoğrafçıların sayısını arttırmaya başlamıştı.
Takvimler 1840'lı yılları gösterdiğinde, Doğu'nun önemli şehirlerine uğrayacak bir gemi, son durağı İzmir olacak şekilde Marsilya'dan yola çıktı ve Osmanlı topraklarının ilk fotoğrafları da bu süreçte çekilmiş oldu. Köprüler, hanlar, İstanbul Boğazı, Galata Kulesi…
İlerleyen yıllarda, fotoğrafçılık algısı değişti; çekilen bu fotoğraflara insanlar eklenmeye başlandı. Daha sonra bugünkü anlamda "portrecilik" anlayışı ortaya çıktı ve Pera, boydan boya fotoğraf stüdyolarıyla süslendi.