Osmanlı'da şehzadeler nasıl eğitilirdi?
Sancağa çıkma usulü, geleceğin padişahını en iyi şekilde yetiştirmeyi hedefleyen başarılı bir yöntemdi. Şehzadeler bir taraftan devlet idaresini öğrenip tecrübe kazanırken diğer taraftan da aldıkları geniş çaplı eğitimle yüksek seviyede yetişmekteydi. Peki, şehzade sancakları nerelerdi? Lalalarının görevleri nelerdi?
Osmanlı İmparatorluğu’nda şehzadelerin tahta çıkma statüsü neydi?
Türklerin millet olarak tarih sahnesine çıkıp, devlet yapılarını oluşturmaları Mete Han yönetimindeki Büyük Hun İmparatorluğu zamanında gerçekleşti. Bu yüzden daha sonraki dönemlerdeki birçok uygulama Oğuz töresi olarak adlandırıldı. Günümüzde bazı araştırmalarda, Oğuz töresine göre devletin hanedanın ortak malı olduğu söylenir. Ancak bu yanlıştır. Ortak olan devlet değil yönetimdir. Türk devlet yönetimine göre devlet hanedan üyeleri tarafından ortak olarak idare edilir.
Türk devlet başkanı seçiminde, kesin kurallara bağlanmış bir sistem yoktu. Hanedanın her üyesinin devlet başkanı olma hakkı vardı. Genelde devletin merkezine ilk olarak ulaşıp, ordu ve hazineyi kontrol altına alan şehzade devlet başkanı olurdu. Veraset sisteminin olmaması tarih boyunca devamlı olarak kaosa sebep oldu.
Sultan Abdülhamid'in en bedbaht şehzadesi,Abdülkadir Efendi haberimizi ulaşmak için tıklayın…