Osmanlı'dan günümüze kullanılan 'kimlik kartları'
İlk kez "Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi" ismiyle basılan nüfus cüzdanları, Osmanlı'dan günümüze pek çok değişikliğe uğradı. Osmanlı'daki iki bölümden oluşan söz konusu nüfus kağıdında; kişinin mesleği, siması, göz rengi ve boyuna ilişkin birçok bilgi yer alıyordu. "Nüfus Hüviyet Cüzdanı" ismiyle değişikliğe tabi tutulan kimlik kartlarına ilerleyen yıllarda soyadı bölümü de eklendi. Kimlik kartlarında gerçekleştirilen bu değişimler, geçtiğimiz yıllara kadar devam etti. İşte Osmanlı'dan günümüze kadar kullanılan kimlik kartları…
DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMANİYYE TEZKİRESİ
İlk kez "Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi" ismiyle basılan nüfus cüzdanlarında, Osmanlı'dan bugüne birçok değişiklik yapıldı. "Sicilli Nüfus Ahali İdare-i Umumiyesi"nce dağıtılan bu nüfus belgeleri, tek yaprak çizgili kağıda Osmanlıca basılıyordu.
📌İlk nüfus cüzdanının dağıtım serüveni oldukça farklıydı. 1836'da günümüzdeki karşılığı İçişleri Bakanlığı olan "Umur-u Mülkiye Nezareti" kuruldu. Bu kurum 1838'de ise "Dahili Nezareti" ismini aldı. Kuruma bağlı olarak Nüfus-i Umumiye Müdüriyeti 1884 yılında kurulunca çok geçmeden 1889'da Sicil-i Nüfus-ı Ahali İdare-i Umumiyesi adı altında değişiklik gösterdi. İşte bu kurum tarafından Osmanlı'nın ilk nüfus cüzdanı Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi"nin dağıtımı yapıldı.
Osmanlı topraklarında seyahat etmek için verilen özel izin; Mürur tezkiresi