Osmanlı'nın İngilizlere karşı direnişi: Kudüs Muharebesi
Kudüs, tarih boyunca kan ve gözyaşının eksik olmadığı; üç semavi din için de mukaddes sayılan bir beldedir. 105 sene önce Osmanlı'nın 400 yıllık himayesinin ardından İngilizler tarafından işgal edilmiş; o tarihten sonra bölgede Müslümanların hakimiyeti sona ermiştir. İngilizlerin 1917'de Kudüs'ü işgal etmeleri, "Kudüs için felaket yılı olarak" tanımlanmış; "halksız vatana, vatansız halkı yerleştirme" söylemiyle bölgeye akın eden Yahudilerin, İngilizlerin yönetimi sonrası 1948'de devlet kurmaları ise Nekbe yani "Büyük Felaket" olarak adlandırılmıştır.
YAHUDİ GÖÇLERİ KUDÜS’ÜN YAPISINI BOZDU
🔸 Yahudilerin Kudüs hayali, tarihin hiçbir döneminde sönmemiştir. 19. yüzyılın sonlarında Kudüs'e yönelik Yahudi göçleri, mukaddes şehrin dengesini bozmuştur.
🔸 1896 yılının ardından Siyonist lider Theodor Herzl öncülüğünde, dünyanın dört bir yanındaki Yahudiler toplanmaya başlamış; Filistin'de bir devlet kurma çalışmalarının temelleri atılmıştır.
🔸 "Halksız vatana, vatansız halkı yerleştirme" söylemiyle kampanyalar yapılmaya başlanmış; Filistin topraklarına büyük bir Yahudi göçü başlatılmıştır.