Osmanlı'nın son yıllarında şerbete alternatif olarak üretilen içecek: Gazoz
Sıcak havaların en büyük dostu gazozun Osmanlı'nın son yıllarında Karaköy'de bir imalathanede üretildiğini biliyor muydunuz? Peki ya ilk zamanlar sokak esnafı tarafından bardaklara boşaltılarak satıldığını? İşte üretimi Osmanlı'da başlayıp günümüze ulaşmış bir tat olan gazoza dair ilgi çekici ayrıntılar...
ON DOKUZUNCU YÜZYILDA İMPARATORLUK TOPRAKLARINA GİREN GAZOZ
Fransızca bir sözcük olan gazozun Türkiye'de ortaya çıkışı, on dokuzuncu yüzyılın sonlarına rast geldi. Gazoz bazı kaynaklara göre Türkiye'ye maden suyu ile birlikte ithal malı olarak girdi.
1877 yılında saraya mensup ailelerden Talat Paşa ve Fuat Bey, (Uludağ) Keşiş Dağı Maden Suyu'nu, o günün koşullarına göre endüstriyel olarak ilk kez şişeletip satışa sundu. Fuat Bey'in ölümü üzerine Keşiş Dağı Maden Suyu'na ait hisseler Sıtkı Bey'e, Fransız ortağın hisseleri ise İtalyan yatırımcı Signor Parrodi'ye geçti. Padişah Sultan Mehmet Reşat Han tarafından Osmanlı imparatorluğu döneminin ilk maden suyu işletme imtiyazı da Keşiş Dağı Maden Suyu'na verildiği söylenir. Böylece çağlara hitap edecek gazozun İmparatorluk topraklarındaki ilk temelleri atılmaya başlandı.