Osmanlı’yı zinde tutan sır: Spor
Osmanlı Devleti'nin zinde ve hareketli toplumsal yapısı, sporu ve spor dallarının gelişimini büyük ölçüde etkiledi. Bugün varlığını devam ettiren pek çok spor dalı ve spor kulübü o dönemde kuruldu. Sadece toplum değil, padişahlar da sporla ilgilenirdi. Peki, Osmanlı Devleti'nde spor nasıl gelişti, hangi spor dallarında faaliyetler gösterildi?
Osmanlı spor kültürü
📌Osmanlı Devleti'ni kuran Türkler, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundandı. Anadolu'ya ilk gelen Türk boylarından olan Kayılar, sembol olarak ok ve yayı kullandılar. Kayı boyunun Söğüt, Domaniç ve Eskişehir dolaylarına gelmesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun temelleri atıldı. 1299 yılında bağımsızlığını ilan ederek Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Bey, eski Türk devletlerinde olduğu gibi ülkesini korumak, hücum ve savunma için dayanıklı, kuvvetli ve becerikli bahadırlar yetiştirebilmek amacıyla bedensel faaliyetlere önem verdi.
📌Osmanlı'nın daha ilk dönemlerinden itibaren bir spor kültürü oluşmaya başladı ve tekke olarak vakfedilen yerlerde sportif faaliyetler gerçekleştirildi. Bu tekkeler, sportif faaliyetin ismine göre değişiklik gösterdi. Okçuların eğitim aldığı tekkeler okçular tekkesi, güreşçilerin eğitildiği tekkeler güreşçi tekkesi olarak adlandırılırdı. Bu tekkelerde idmancı adı verilen ustalar, sporcuların uyku ve beslenmelerini bir düzene bağlar, alacakları besinleri, deneyimli eski usta idmancıların düzenledikleri programlara göre belirlerdi.