‘Radyoaktif izleri’ silinemeyen bilim insanı: Marie Curie
Marie Curie, yaptığı buluşlarla ve 120 yıl önce keşfettiği radyum elementi ile tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bilim dünyasına yaptığı katkılar sayesinde "Nobel ödülü alan ilk kadın" ve "Nobel'i iki kez alan ilk bilim insanı" olmuş; Birinci Dünya Savaşında cephedeki yaralı askerlerin sağlıklarına kavuşmalarında büyük katkılar sağlamıştı. Curie, radyoaktif maddeler üzerinde o kadar çok çalıştı ki, ölümü de bu nedenle oldu. Not defterleri, bugün dahi radyoaktif madde saçtığı için kurşun kaplı bölmelerde muhafaza ediliyor; ancak korunma malzemeleri giyilerek incelenebiliyor. Marie Curie kimdir?"Tarihten radyoaktif izleri silinemeyen" Marie Curie'nin yaşamı...
MARIE CURIE KİMDİR?
"İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun."
7 Kasım 1867 tarihinde Polonya'da doğan Marie Curie, kardeşleriyle birlikte annesinin müdürlük yaptığı yurtta kalıyordu.
Ülkesindeki mevcut eğitim sistemi yüzünden kadınların üniversiteye gitmesi mümkün değildi ve teknik eğitim almaları için yurtdışına gitmeleri gerekiyordu. Bu sebeple Marie ve kız kardeşi Bronya, para biriktirmek için çalışmaya başladılar.