Selçuklu döneminden miras kalan 3 şifahane
Selçuklular döneminden ecdadımızın mirası olan ve sağlık hizmeti sunan darüşşifalar, asırlar boyunca varlığını sürdürdü; Anadolu'da birçok isim ile zikredildi. Halk sağlığını düşünen bu kurumlar din, dil, ırk farkı gözetmeden tedavi uygulardı. Sizler için, Selçuklu döneminden miras kalan Sivas Divriği Şifahanesi, Kastamonu Yılanlı Şifahane ve Çankırı Taş Mescit Şifahanesi hakkındaki bilgileri derledik.
Anadolu'nun El Hamrası: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
➡ UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan ve 'Anadolu'nun Elhamrası' olarak görülen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Anadolu geleneksel taş işçiliğinin önemli örneklerinden biridir. Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminin eseri olan, özgün mimarisi, estetik, kültürel ve evrensel değeriyle 13'üncü yüzyılda kadın erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak nitelendirilir.
➡ Caminin batı kapısında ikindi namazı vaktinde ortaya çıkan "namaz kılan insan silueti" ise görenleri hayran bırakır. Batı kapısında, bu kapının mimari özelliklerine bağlı olarak Mayıs ile Eylül ayları arasında, ikindi namazından 45 dakika önce insan silueti belirir. Bu siluet önce Kur'an okuyan bir insan, namaz vakti yaklaşınca ise ellerini bağlayarak kıyamda duran insan şeklini alır.
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde övgüyle söz ettiği Darüşşifa