Sultan Abdülhamid’e verilen ilginç hediye: Samuray zırhı
Devletler arasında hediyeleşme, iki kültürün yakınlaşmasını sağlar. Uzak Doğu'daki yakın dostumuz Japonya ile ilişkiler tam da böyle başladı. Yüzyıllar süren dostluk, tarihimizde yaşanan en büyük deniz felaketinden sonra daha da pekişti. Bu faciadan yaklaşık bir buçuk sene sonra kazazedeler için toplanan yardım paralarının yanında Sultan Abdülhamid'e ilginç bir hediye sunuldu; Samuray zırhı... Peki, Osmanlı ile Japonya arasındaki ilişkiler nasıl gelişti? Samuray zırhının özelliği neydi? Gelin bu hediyenin tarihine yakından bakalım.
DEVLETLER ARASI DOSTLUĞUN TEMELİ "HEDİYE"
📌 Devletler arasında hediyeleşme, iki kültürün yakınlaşmasını sağlar. Altı yüz sene boyunca yedi iklimde varlığını sürdüren Osmanlı, tarihin en çok hediye alan ülkelerinden biriydi. Yakın komşuları olduğu kadar uzak devletler tarafından da oldukça ilgiyle takip edildi.
➡ Devletler, Osmanlı ile ilişkilerini sıcak tutmak amacıyla elçi ve hediyelerle dostluklarını, sadakatlerini bildirirlerdi. Padişah da bu hediyeleri karşılıksız bırakmaz, oldukça cömert şekilde karşılık verirdi.
➡ Hediyeleşme ile başlayıp yüzyıllar süren dostluğa en güzel örnek, Osmanlı ve Japonya örnek gösterilebilir. 1873 yılında Japonya'dan Sultan Abdülaziz'e gelen fildişi oymalı petrol lambası, bitmeyen bir dostluğu başlattı.