Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camiler
İslam'ın sembolü ve yüce Allah'ın evi olan camiler, geçmişten günümüze kadar toplumsal yaşamın merkezi oldu. Yüzyıllardır Müslümanların dini ve ahlaki eğitiminde önemli katkılar sağladı. Bundan dolayı Müslümanlar, gittikleri her yerde kendi meskenlerinden önce cami inşa ederek şehirleri ihya etti. Sizler için, Camiler Haftası'nda Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camileri derledik.
Bursa Çelebi Sultan Mehmed Han Gazi Hazretlerinin Cami-i Şerifi
📌 Sultan Mehmed Han'ın yaptırdığı küliye, cami ve türbedeki İznik çinilerinden dolayı "yeşil" adıyla nam saldı. Tarihi vesikalarda İmaret-i Sultan, İmaret-i Sultan Çelebi Mehmed Han gibi isimlerle anılan külliye, cami, medrese, imaret, türbe, hamam ve hanlardan oluşuyor. Bulunduğu semte de adını veren külliyeye, cami ve türbedeki çinilerinden dolayı "Yeşil Külliye" olarak anılıyor.
▶ Osmanlı Devleti'nin 5. padişahı Çelebi Mehmed tarafından 1413-1419 yıllarında yaptırılan Yeşil Külliye, Bursa'nın manevi direkleri arasında gösterilir. Osmanlı mimari eserleri arasında en zengin süslemelere sahip yapılardan oluşan külliye, "yeşil" adını, literatüre "üretilmesi imkansız seramik" olarak geçen mavi, yeşil ve turkuaz renkli İznik çinilerinden alıyor. Sekiz köşeli, yanları mermer, üzeri çini kaplı bir mermer kaide üzerine yerleştirilmiş Çelebi Mehmed'in mavi, sarı, lacivert ve beyaz renkte, tamamen kabartma çinilerle kaplı sandukasının bir benzeri daha bulunmuyor.