Üsküdar'ın sükunet köşesi: Selman Ağa Camii
Bir mekanı güzelleştiren, ruh veren insanlar olduğu kadar yapılardır da... Bilhassa Allah Teala'yı anmak ve ona ibadet etmek maksadıyla inşa edilen camiler şehre ruh katan, muhitin hamurunu yoğuran mukaddes mekanlardır. Üsküdar'ın merkezinde bulunan Selman Ağa Cami'nin, Mihrimah Sultan ve Valide-i Cedid camilerinden daha önce inşa edildiğini ve daha köklü bir tarihe sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bu nadide ve kadim eserin tarihini ve müstesna özelliklerini sizler için derledik.
Üsküdar'ın tarihi
◾ Üsküdar, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden sonra hızla gelişmeye başlayan kadim bir İstanbul semtidir. Bu semt, fetihten önce küçük bir Anadolu kasabası niteliğinde iken fetihten sonra bir şehir dokusu oluşturacak ilk nüvelerle kendini belli etmeye başlar.
◾ Fetihten yaklaşık yarım asır sonra inşa edilen Selman Ağa Camii, bu dokunun izini yakalayabileceğimiz ilk mimari örneklerdendir. Henüz Mihrimah Sultan ve Valide-i Cedid camileri Üsküdar'da yer almazken, Selman Ağa Camii zarif ve sade üslubuyla semtin gözdesiydi.
📌Nüve; bir şeyin özü anlamına gelmekle birlikte, çekirdek olarak da tanımlanmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden sonra şehri nasıl imar etti?