Yafa'da bir Osmanlı mirası: Hasan Beg Camii
Filistin'in kıyı şehirlerinden bir olan Yafa, Osmanlı Devleti'nden kalan çeşitli tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Ancak ne yazık ki bu nadide yapıtların bir kısmı siyonistler tarafından yağmalandı bir kısmı ise yıkıldı. Maruz kaldıkları tüm saldırılara rağmen ihtişamını korumayı başaran eserler de mevcut. Hasan Beg Camii bu müstesna eserlerden biri. 1915-1916 yıllarında inşa edilen cami, Osmanlı'nın önemli bir hatırası olarak dimdik ayakta.
Filistin'deki Osmanlı mirası
◾ Asru'l-bahr (deniz gelini) ismiyle anılan Yafa, Filistin'in en gözde liman kentlerinden biridir. Büyüleyici güzellikteki bu şehrin tarihi oldukça geçmişe dayanır. Yapılan araştırmalar sonucu bölgenin Bronz Çağı'ndan beri aktif yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinir. Bu alanda Pers ve Mısır İmparatorluklarıyla birlikte Helenistik medeniyetin izlerine de rastlanmıştır.
◾ Akdeniz'in kıyısında yer alması sebebiyle uğrak bir mekanlardan biridir. Mescid-i Aksa'nın inşaatı sırasında Kral Hiram'ın temin ettiği malzemeler Lübnan'dan deniz yoluyla Yafa'ya getirilmiş, buradan Kudüs'e gönderilmiştir.
◾ Şehrin Yafa olarak adlandırılması incelendiğinde ise Nuh Tufanı'na uzanan rivayetlerle karşılaşırız. Rivayetlere göre Nuh Tufanı son bulduktan sonra bu alana Hz. Nuh'un oğullarından biri olan Yafes yerleşir ve şehrin temellerini atar.