Çocukları çizdikleri resimlerden nasıl anlarız?
Çoğu kişi çocukları anlamanın zor olduğundan dem vurur. Oysa ki çocukların içleri de dışları gibi parlak ve şeffaftır. Tek yapmamız gereken iyi bir gözlemci olmak ve onları sıkmadan, strese sokmadan anlamaya çalışmaktır. Bu anlamlandırma yollarından biri de çizdikleri resimlerde saklıdır. Çocuklar iç dünyalarındaki çatışmaları, soruları, korkularını ya da sevinçlerini kimi zaman çizdikleri resimlerle bizlere anlatırlar. Kimi korkusunu büyük figürler çizerek gösterir kimi mutluluğunu tüm ailesini tek kareye sığdırarak çizdiğinde gösterir. Örneğin; annesinden yana sevgi eksikliği yaşayan çocuk, bunu kolları olmayan bir anne figürü çizerek anlatır. Peki, bu her zaman için doğru ve geçerli midir? Hayır. Her çocuk kendini çok farklı yollarla anlatır, biz bugün, resim yapmayı seven ve kendisini resim yaparak ifade eden çocukların ne anlatmak istediğiyle ilgileneceğiz. Çocuk resimleri analisti Ayşe Melis Barçağ ile çizgilerle çocukların ruh halleri üzerine konuştuk.
Çizimler, anlatmak istediğim iç dünyamın özetiydi
💠
Özge Özkul: Öncelikle sizi tanımak isteriz Ayşe Hanım, neler yapıyorsunuz, çocuk resimleri analizi üzerine uzmanlaşma fikri neden ve nasıl doğdu?
İsmim Ayşe Melis Barçağ. Halkla İlişkiler mezunuyum; şu anda da Çocuk Gelişimi alanında eğitimimi devam ettiriyorum. Kendimi bildim bileli çocuklarla aram iyidir ve yetişkinlikte çocuklara yapılan korkutma, eleştirme vs. durumları garip görmüşümdür. Çocuğumun doğumu ile birlikte bu alanda bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm ve çocuk gelişimine dair kitaplar okumaya ve eğitimini almaya başladım. Sadece kendi çocuğuma değil diğer çocuklara da ulaşma isteğim başladı. Amacım sahada çalışmak oldu. Derslerin de etkisi ile bu alanda çok fazla öğrenilmesi gereken konuların, detayların olduğunu gördüm. Çocuğa dair anlayabileceğim birçok alanda eğitimlere katıldım ve gelişimime hala devam ediyorum. Çocukların yaptığı resimlerin bir anlamı olduğunu hep biliyordum. Resim becerim çok olmasa da zamanında yaptığım ya da yapmaya çalıştığım resimlerde bunu çok gördüm. Tekrarlayan çizimler, anlatmak istediğim iç dünyamın özetiydi.