Duygusal yeme sendromu nedir? Karantina sırasında aşırı yeme davranışının sebepleri nelerdir? 🍴
Koronavirüs sebebiyle çoğu kişi kendini evlerinde gönüllü karantinaya altına aldı. Şüphesiz bu dönemde hepimiz stres altındayız. Stres vücudumuzun hormon seviyesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Özellikle bu dönemde negatif duyguların tetiklenmesiyle oluşan hormonal değişimlerimiz doğrultusunda duygusal açlık ortaya çıkar. Duygusal yeme problemine sahip insanlar, tok olduklarını fark etseler bile yemek yemeye devam ederler. Peki, duygusal yeme sendromu ne demek? Duygusal yeme nedir, nasıl başa çıkılır?
DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞU NE DEMEK?
Duygusal yeme bozukluğu ya da sendromu kişinin olumsuz hislerini düzeltmek için aç olmadığı halde yemek tüketimine yönelmesidir.
Aşırı yeme hali, yaşanan hayal kırıklığı, üzüntü, kaygı, depresyon gibi durumlarla baş etme yöntemi olarak geliştirilen bir savunma mekanizmasıdır.
Aşırı yeme isteğinde birey fiziksel değil, duygusal açlığını doyurmaya çalışmakta. Bu duygusal açlık; çevresel faktörler, genetik yatkınlık, beden algısı, sosyal ortamdan kaçış, depresyon, stres, sosyo-ekonomik düzey gibi birçok alanla yakından ilişkilidir.