Kripto paralar hakkında bilmeniz gereken 20 kavram I Kripto para caiz mi?
Teknolojik gelişmeler hızını kesmeden hayatımızın her alanına etki etmeye devam ediyor. Son yıllarda gündemde olan kripto paralar da verilebilecek örneklerden sadece biri... Tüm kripto para birimleri dijital varlık olsa da tüm dijital varlıkların kripto para birimi olmadığı belirtiliyor. Peki kripto para nedir? Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir? Kripto para caiz midir? Bitcoin caiz midir? Kripto para haram mı? Bu gidişatın içinde doğacak sorunları daha net görebilmek adına bazı kavramlara aşina olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Sizler için derlediğimiz dijital varlıklar hakkındaki kavramları öğrenirken, Prof. Dr. Murat Şimşek'in Fikriyat'ta fıkhi açıdan kaleme aldığı kripto para sistemleri hakkındaki yazılarını da okuyabilirsiniz.
Altcoin nedir?
◾ Altcoin, "alternatif bir para" veya Bitcoin'den sonra başlatılan herhangi bir kripto birimidir. BTC olmayan herhangi bir kripto para birimini ifade eder. Ülkemizde üst kelimesinin zıttı olan alt ifadesinden dolayı Altcoin denildiği düşünülebilmektedir fakat buradaki alt sadece alternatifin kısaltılmasıdır.
Dijital dünyaya dair bilinmesi gereken 10 kavramı daha önce açıklamıştık.
Bu dosyamıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Dijital dünyaya dair bilinmesi gereken 10 kavram
📌Kripto para haram mı?
Tüm kripto para birimleri dijital varlık olsa da tüm dijital varlıkların kripto para birimi olmadığı belirtiliyor. Peki kripto para caiz midir? Prof. Dr. Murat Şimşek; Fikriyat'ta fıkhi açıdan kaleme aldığı yazılarında şöyle diyor; "Kripto paralar, kara para aklama, illegal yapılara finans sağlama, belirsizliğe bağlı yüksek risk, para sahiplerinin meçhuliyeti, yasal dayanaktan yoksunluk gibi olumsuzlukları da içinde barındırıyor. Bu açıdan bakıldığında mevcut haliyle kripto paraların "para" olarak kullanımı, ortaya çıkan veya çıkması muhtemel olumsuzluklar sebebiyle İslami finans ilkeleri açısından uygun gözükmemektedir. Konuyla ilgili değerlendirmeler dikkate alındığında esas itibariyle kripto paraların aslen mubah oldukları; ancak bazı İslam hukuk araştırmacılarının birtakım mahzurlara yol açtıklarından, şer'an sakıncalı sonuçlara götürmesi kesin veya kuvvetle muhtemel konular (sedd-i zerai) kapsamına dahil ederek caiz görmedikleri anlaşılmaktadır."