Ramazan sofranızı süsleyecek yöresel lezzetler
Türkiye'nin dört bir köşesinde Ramazan coşkusu yaşanırken, yöresel lezzetler ve birbirinden leziz yemekler iftar sofralarını süslüyor. On bir ayın sultanı Ramazan'da özenle hazırlanan yemekler iftar sofralarına, hünerli eller ise yemek ve tatlılara ayrı bir lezzet katıyor. Sizler için, Ramazan sofranızı süsleyecek 10 yöresel lezzeti derledik.
Beyran çorbası, Gaziantep
500 yıllık bir geleneği olan Gaziantep'in bu lezzetli yöresel çorbası, hem sağlık hem lezzet açısından kaybedilmemesi gereken tatlardandır. Gaziantep'ten bütün şehirlere yayılan beyran çorbası çok fazla tüketilen çorbalar arasında yer alır. Yaşla beraber gelen kemik hastalıklarının önüne geçilmesinde etkili olduğu bilinen beyran çorbası, kemik sağlığına fayda sağlar. Kemik erimesi gibi yaşanabilecek kemik sorunlarının önüne geçilmesinde büyük rol oynamaktadır. Kemik suyunun vücuda olan faydalarının yanı sıra beyran çorbası içmek bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip veya nezle gibi hastalıklara yakalanmamayı sağlayan beyran çorbası, hem lezzetli hem de vücudu dışarıdan gelecek olan mikroplara karşı korumaktadır.
Beyran çorbası nasıl yapılır?
Malzemeler:
1 kg kuzu incik, 2 çay bardağı pirinç, 5~6 su bardağı su, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 tatlı kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 8 diş sarımsak, tuz, karabiber.
Beyran çorbası yapılışı
Düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın. Haşladığınız eti didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın. Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın.