Sıfır Atık Projesi hakkında bilgi ve terimler
Atıklarımızı azaltmayı gerçekten istesek de bu hedefe doğru ilerleme sürecimizin oldukça yavaş olduğu aşikar. Bu sebeple ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi; israfın önlenmesi, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi aynı zamanda da geri kazanımının sağlanması gibi önemli amaçları olan bir çağrı niteliği taşıyor. Proje, Emine Erdoğan himayesinde yola çıktı ve tüm Türkiye'ye yayılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Peki biz, proje hakkında tam olarak ne biliyoruz? Sıfır Atık Projesi'ne dair bilgi ve terimleri derledik.
Atık
Atık, kullanılmış, artık istenmeyen ve çevre için zarar oluşturan her türlü maddedir. Biyolojide ter, üre, dışkı gibi canlı artıkları da atık olarak kabul edilir. Atıklar teknolojik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak insani gelişme ile ilişkilidir.
Sıfır atık felsefesi
On dokuzuncu yüzyılda dahi, hane halkı oldukça az atık üretiyordu. Artık gıdalar çorba yapmak veya hayvanları beslemek için kazanlarda kaynatılır, yetişkinler için kullanımlarını yitiren şeyler çocuklar için oyuncak olurdu. Kırılan nesneler onarılır, mobilya ve saat gibi dayanıklı ve kıymetli eşyalar nesilden nesile aktarılırdı. Tarımda ve hayvancılıkta gübre olarak organik gübre, kağıt yapımında eski çaput ve kumaş parçaları, sabun üretiminde kemikler, zararlı bitkilerin kontrol altına alınması ve gübre olarak küller kullanılmıştır. Bu durum yüzlerce yıl böyle sürüp gitmiş ve neredeyse sıfıra yakın atık üretilerek, döngüsel ekonomi sağlanmıştır.