Türkiye’nin doğal mirası 7 anıt ağaç
Anıt ağaç, kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan ağaçlara denir. Hem tarihe tanıklık etmişlerdir hem de ülkenin doğal hazineleridirler. Türkiye'nin farklı noktalarında tescillenerek koruma altına alınan ve doğal miras kabul edilen birçok anıt ağaç vardır. Kimi zaman yolcular gölgelerinde serinlemiştir kimi zaman aşıklar için buluşma noktası olmuşlardır. Kültürel birer değer olarak yüksek derecede önem vermemiz gereken anıt ağaçları sizler için derledik.
Anıt ağaç nedir?
◾ Ağaç, çeşitli faydaları, estetik özellikleri ve hayatın safhalarını sembolize etmesi sebebiyle önemle üzerinde duran bir bitkidir. Kur'ân-ı Kerîm'de 26 yerde geçer, hurma, nar, üzüm, incir ve zeytin gibi bazı ağaçlar da ismen anılır. İncir ve zeytin ağacı üzerine yemin edilir.
◾Yüce Allah (CC), mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'de, imanı ve kelime-i tevhidi güzel bir ağaca; inkârı ve inkârın ifadesi olan kötü sözü ise kötü bir ağaca benzetmiş ve şöyle buyurmuştur: "﴾24﴿ Allah'ın nasıl bir misal getirdiğini görmedin mi? Güzel sözü, kökü sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaca benzetti. ﴾25﴿ O ağaç, rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara böyle misaller getirmektedir." (İbrâhîm Suresi - 24-25 . Ayet)
İbrâhîm Suresi ilgili ayetin okunuşu
İbrâhîm Suresi ilgili ayetin tefsiri
"Güzel söz" diye tercüme ettiğimiz kelime tayyibe tamlaması "doğru söz, sağlam inanç, kelime-i tevhid yani "lâilâhe illellah" (Şevkânî, III, 120), peygamberlik, vahiy, âhiret" ve Allah'ın bütün mesajlarını ifade etmektedir (Esed, II, 506).
◾Kur'an'da özellikle anılan ağaçlar şunlardır:
Şecer-i ahdar
Şeceretü'l-huld
Şecere-i mel'ûne
Şecere-i mübâreke
Şeceretü'r-rıdvân
Şecere-i tayyibe, şecere-i habîse
Tûbâ ağacı
Yaktîn ağacı
Zakkum ağacı