Yabancı dil öğrenme yöntemleri... Doğru bilinen 8 yanlış!
Yaşamda her dönemimizin dil öğrenmeye katkı sağlayan farklı avantajları var. Bebekken kulaklarımız seslere karşı daha duyarlıdır. 1-3 yaş arası çocuklar farklı aksanları hızla öğrenip taklit eder. Yetişkinlerin ise konsantre olma süreleri daha uzundur. Fakat her işte olduğu gibi yabancı dil öğrenmede de birtakım doğru bilinen yanlışlar mevcut. İşte dil öğrenmenize engel olan bu yanlışların listesi...
Yaşınız arttıkça öğrenmeniz zorlaşmaz
Küçük çocuklar dili doğal aksanıyla taklit etme konusunda daha iyidir ama farklı yaşlar farklı dil becerileri getirir. Araştırmalar, 14-21 yaş arası gençlerin dil öğrenme konusunda çocuklara göre daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Edinburgh Üniversitesi'nde İkidillilik Merkezi yöneticisi gelişimsel dil bilimi profesörü Antonella Sorace'a göre, "Yaşla birlikte her şey kötüye gitmiyor." Sınıfta bir öğretmenin kuralları açıkladığı "bariz öğrenme" yönteminde, konsantrasyon ve hafıza kapasitesi ile bilişsel kontrol becerileri sınırlı olduğundan küçük çocuklar dil öğrenmede başarı gösteremez. Sorace "Bu konuda yetişkinler çok daha iyidir. Yani yaş ilerledikçe bu özellik de gelişir." diyor.
Araştırmacılar, daha ileri yaşta olan öğrencilerin, olgunlaşma ile gelen daha ileri düzeyde problem çözme stratejileri gibi becerilerden ve dil konusunda daha yüksek düzeyde tecrübe sahibi olmanın getirdiği avantajlardan yararlandığı sonucuna vardı. Yani daha ileri yaşta olanlar hem kendileri hem de dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğu için, yeni öğrendiklerini bu bilgiyle daha kolay işleme koyabilir, yerli yerine oturtabilir.