Sıfır atık seferberliği
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda uygulanan ‘sıfır atık’ projesi seferberliğe dönüşecek. Emine Erdoğan'ın öncülüğündeki projenin kamu kurumlarıyla yaygınlaştırılması planlanıyor.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen "Sıfır Atık Projesi" öncelikle kamu kurumlarında, daha sonra tüm Türkiye'de bir eylem planı içeriyor.
KADEMELİ OLARAK TÜM TÜRKİYE'DE UYGULANACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen 'Sıfır Atık Projesi'nin tanıtımı dün Ankara'da yapıldı. Külliye'deki törende konuşan Emine Erdoğan, sıfır atık projesinin kademeli olarak tüm Türkiye'de uygulanacağını ifade etti. Erdoğan, "Sıfır atık projesi sadece çevre duyarlılığı projesi değil, insanlığın geleceği adına bir sorumluluk hareketidir. Bize emanet edilen tabiatı gelecek nesillere layıkıyla devredebilmek boynumuzun borcudur. Ne yazık ki kimyasalların çevremizi kuşattığı, insanoğlunun attığı her adım neredeyse yerkürenin dengesini bozmaktadır" dedi.
İSRAF GÜNDELİK HAYATI KUŞATTIYOR
Dünya bankası raporlarına göre yılda 1.3 milyar evsel atık miktarlarının 2025 yılında 2. 2 milyar tona yaklaşması beklendiğine dikkat çeken Erdoğan, israfın gündelik hayatı kuşattığını dile getirdi. Erdoğan, 'sıfır atık' konusunda seferberlik başlatılması çağrısında bulunarak, "Toplumu teşvik edelim. Farkındalık dalga dalga evlere yayılsın" diye konuştu.
766 AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTULDU
Proje hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise bakanlığının Ana Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen üç aylık uygulamada yaklaşık 766 ağıcın kesilmekten kurtarıldığını söyledi. Özhaseki, "Sera gazı salınımı 8 ton azaltıldı, 165 varil petrolün ve 4 ton cevherin kullanımı engellendi ve yaklaşık 52 bin liralık ekonomik değer oluşturuldu" dedi.