Türkiye, zulümlerin yaşandığı her yerde
Türkiye GSYH bazında dünyada insani yardım birincisi oldu. Kısaca Türkiye din, dil, ırk ve bölge ayrımı gözetmeden tüm mazlumlara yardım elini uzatıyor.
SURİYE'DE YAŞANAN DRAM
2011'de başlayan iç savaştan bugüne; bir milyona yakın insan öldü. 2 milyondan fazla insan yaralandı. 13. 5 milyon insan yardıma muhtaç ve ne yazık ki 8 milyonu çocuk. İç ve dış toplam göç oranı ise 13 milyonun üzerinde.
TÜRKİYE NELER YAPIYOR?
İç savaş başladığından beri Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı yaklaşık 3,2 milyon. Türkiye sığınmacılar için başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Türkiye hastanelerinde 26 milyondan fazla Suriyeli sağlık hizmeti aldı. Türkiye Aralık 2016'da Halep'ten 45 bin sivilin tahliyesini sağladı.
FIRAT KALKANI OPERASYONU İLE
Azez- Cerablus-El-Bab hattı terör örgütü DEAŞ'tan temizlendi. Bölgede güven ve huzur temin edildi. Cerablus'ta hayat yenileniyor; hastane, okul ve altyapılar yeniden inşa ediliyor. Kente dönen Suriyeli sayısı 50 bini geçti.
Türkiye iç savaşın sona ermesi için Astana barış görüşmelerinde aktif rol oynadı. Rusya ve İran'la birlikte çatışmasızlık bölgelerinin garantörlüğünü üstlendi.
FİLSİTİN'DE NELER YAŞANIYOR?
Filistin 1948'den beri İsrail işgali altında. İsrail bugüne kadar 100 bin-200 bin arası Filistinliyi katletti. Türkiye, başta hastane aşevi olmak üzere onlarca yeni tesis kurdu. 2008-2017 arasında yaklaşık 450 milyon dolar yardımda bulundu. Örneğin sadece 2017'nin Ramazan ayında 10 bin ton insani yardım, 15 bin gıda kolisi gönderildi.
Türkiye Enerji Bakanlığı ve TİKA'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda Gazze'deki hastane okul kamu binaları elektriğe kavuşturuldu.
SOMALİ NE DURUMDA?
Somali'de 1991'de hükümetin devrilmesiyle iç savaş başladı. 2006'dan beri terör El-Şebab ülkenin büyük bölümünü işgal etti. 2011 den beri kuraklık baş gösterdi. Halk, kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya.
Türkiye, her türlü mücadele konusunda yardım yapıyor. Çökmüş devlet sisteminin tekrar inşası sürecinde aktif rol üstlendi. 2011'den beri 44 bin tonu gıda olmak üzere toplam 61 ton yardım ulaştırıldı. 750 Somalili öğrenci devlet bursuyla Türkiye'de eğitim aldı.
2011'de Somali'yi ziyaret eden dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkeye giden ilk üst düzey isim oldu.
ZULÜMLERİN HÜKÜM SÜRÜDÜĞÜ YER: ARAKAN
Arakanlı Müslümanlar, 1948'den beri Myanmar ordusu ve bazı Budist milliyetçilerin baskısı altında. Özellikle 2012'den beri toplu katliamlara maruz kalıyor. On binlerce Arakanlı Müslüman katledildi. 25 Ağustos 2017'den beri saldırılar yoğunlaştı. 3 binden fazla arakanlı müslüman katledildi. Yüz binlercesi Bangladeş'e sığındı.
Dünya ülkeleri ve BM gibi uluslararası kuruluşlar, insani trajedi karşısında harekete geçmedi yaşanan katliamı izlemekle yetindi.
Türkiye, uzun süredir Arakanlı Müslümanlara insani ve kalkınma yardımları yapıyordu. Son katliamların ardından uluslararası alanda yoğun insani diplomasi yürüttü. Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak 20'ye yakın dünya lideriyle görüştü. Konuyu BM Genel Kurulu'nda gündeme getirdi. Bu çabaların yanında TİKA, ilk yabancı yardım kuruluşu olarak bölgeye gitti. Günlük yaklaşık 60 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Bangladeş'te 100 bin kişilik kamp kuruluyor.