Küsuf ve hüsuf nedir? Küsuf namazı nasıl kılınır? Hüsuf namazı sünnet midir?
Güneş tutulmasına küsûf, ay tutulmasına hüsûf denir. Peygamberimiz güneş ve ay tutulmalarında, açılıncaya kadar namaz kılıp dua etmeyi tavsiye eder. Peki, küsuf namazı nasıl kılınır? Hüsuf namazı sünnet midir? Peygamberimizin doğa olaylarına duası neydi? Sizler için, Diyanet'in İlmihal-1 "İman ve İbadetler" kitabında yer alan bilgilere göre, küsuf ve hüsuf hakkında bilinmeyenleri ve merak edilenleri derledik.
KÜSÛF VE HÜSÛF NEDİR?
Güneş tutulmasına küsûf, ay tutulmasına hüsûf denir.
PEYGAMBERİMİZİN KÜSÛF VE HÜSÛF İÇİN HADİSİ NEDİR?
Peygamberimiz oğlu İbrâhim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: "Ay ve güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin" (Buhârî, "Küsûf", 1, 15).
KÜSÛF NAMAZI NASIL KILINIR?
Güneş tutulduğu zaman, ezansız ve kametsiz olarak, en az iki rek'at olmak üzere toplu olarak namaz kılınır. İmam her rek'atta normal namazlara göre daha uzun ve açıktan kıraatte bulunur. Namazdan sonra imam kıbleye karşı ayakta veya cemaate dönük şekilde oturarak dua eder. Cemaatle kılınmadığı durumlarda bu namaz tek başına da kılınabilir.
Küsûf namazının sünnet olduğu ve cemaatle kılınmasının daha faziletli sayıldığı konusunda müctehidler arasında görüş birliği bulunmakla birlikte, hüsûf namazının sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı tartışmalıdır.
HÜSÛF NAMAZI SÜNNET MİDİR?
Ebû Hanîfe ve Mâlik, ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Peygamberimiz'in bu sebeple namaz kılmadığını öne sürerek, hüsûf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rek'at namaz kılınabilir, müstehaptır. Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'e göre ise hüsûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır.
PEYGAMBERİMİZİN DOĞA OLAYLARINA DUASI NEYDİ?
Şiddetli rüzgâr, aşırı yağmur, aşırı soğuk ve benzeri durumlarda, bunların can ve mal kaybına yol açabilecek doğal âfete dönüşmemesi için dua etmek ve bu anlamda iki rek'at namaz kılmak güzel (müstehap) bulunmuştur. Nitekim Peygamberimiz şiddetli bir rüzgâr estiğinde şöyle dua etmiştir: "Allahım! Senden rüzgârın en hayırlısını, rüzgârla gönderdiklerinin en hayırlısını isterim. bu rüzgârın kötülüğünden, bu rüzgârdakilerin kötülüğünden ve rüzgârla gönderdiğin şeylerin kötülüğünden sana sığınırım" (Tirmizî, "Da'avât", 48, 88; Müslim, "İstiska", 15). Bu durumlarda namaz ve dua, tabiat olaylarının insanlarda ve çevrede hâsıl edebileceği olumsuz etkilere karşı Allah'tan yardım dileme mahiyetindedir.
- Seferilik nedir? Seferi namazı nasıl kılınır? Seferiliğin hükümleri nelerdir? Seferi namazın şartları...
- Zekatın sarf yerleri nelerdir? Zekat kimlere ve nerelere verilir? Zekatın sarf yerleri: Müellefe-i Kulub
- Zekatın sarf yerleri nelerdir? Zekat kimlere ve nerelere verilir? Zekatın sarf yerleri: Fakirler ve Miskinler
- Zekatın sarf yerleri nelerdir? Zekat kimlere ve nerelere verilir? Zekatın sarf yerleri: Amiller