İsrail, Knesset üyelerine Mescid-i Aksa'ya giriş izni verdi
Filistin İslami Direniş Hareketi Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, işgalci İsrail bakanlar kurulunun Kudüs’ün işgal altındaki kesiminde toplantı düzenlemesinin halkı provoke etme amacı taşıdığını söyledi
Hamas, İsrail meclisi (Knesset) üyelerinin Mescid-i Aksa'ya girişine izin verilmesi yönündeki kararın, Filistinlileri "provoke etmeyi" amaçladığını belirtti.
Hamas sözcüsü Abdullatif el-Kanu yaptığı yazılı açıklamada, "Knesset üyelerinin Mescid-i Aksa'ya girmesine izin verilmesi, halkımızı provoke etme amacı taşıyor." ifadelerini kullandı.
İsrail'in, Mescid-i Aksa ile ilgili, "durumu patlama noktasına getirebilecek" kararlarının sonuçlarına katlanması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Filistin halkı Aksa'yı korumaya devam edecek." denildi.
Knesset üyeleri, İsrail polisinin aldığı karar doğrultusunda, bir buçuk yıl aradan sonra 29 Ağustos Salı günü Mescid-i Aksa'ya girebilecek.
İsrail Kanal 2 televizyonunun haberinde ise İsrail hükümetinin, Knesset üyelerinin Mescid-i Aksa'ya girişleri için bir hafta süre vermeyi planladığı ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, bu süreyi deneme amaçlı bir güne indirdiği ifade edildi.
FİLİSTİNLİLERİN MEŞRU VARLIĞINA MÜDAHALE
Öteyandan; İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail İçişleri Bakanlığı son iki yılda Necef Çölü'nde yaşayan binlerce Arap'ın vatandaşlığını iptal etti.
İsrail'in, ülkenin güneyindeki Nakab bölgesinde (Necef Çölü) yaşayan binlerce Arap'ın (Filistinlinin) İsrail vatandaşlığını iptal ettiği bildirildi.
İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail İçişleri Bakanlığı son iki yıl içinde Necef Çölü'nde yaşayan binlerce Arap'ın vatandaşlığını iptal etti.
Gazetenin haberinde vatandaşlığı iptal edilen binlerce Filistinlinin "vatandaş statülerinin" değiştirilerek "oturum hakkı sahibi" statüsü verildiği, dolayısıyla söz konusu kişilerin vatandaşlık haklarından tamamen mahrum kaldığı kaydedildi.
ARAP MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİ
Haaretz gazetesinin bu "skandalı" deşifre etmesinin ardından, İsrail meclisindeki (Knesset) Ortak Arap Listesi Blokuna bağlı Arap milletvekilleri bu uygulamaya tepki gösterdi.
Arap milletvekili Talip Ebu Arar tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Uygulama Necef'te yaşayan Arapların adres değişimi, kimlik kartlarını yenileme veya pasaport çıkarma için Bir'us Seb'a (Beerşeva) kentindeki devlet dairelerine başvuru yaptıklarında ortaya çıkmıştır. İçişleri Bakanlığı olayı yargıya taşımadan önce vatandaşlıkları iade etmelidir." ifadelerini kullandı.
Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan milletvekili Cuma Zabarka ise "Bu skandalın deşifre edilmesi ve İçişleri Bakanlığının olayı doğrulamasıyla beraber buradan, topraklarımızdaki meşru varlığımıza kasten yürütülen politikaların ardından, bizi tedricen vatanımızdan kovma çabalarına karşı eli-kolu bağlı durmayacağımızı vurgulamak isteriz." dedi.
Zabarka açıklamasında, vatandaşlığın sürekli oturum hakkı ile değiştirilmesinin Arapların tüm haklardan mahrum bırakılması anlamına geldiğine vurgu yaparak, "Necef'teki binlerce Arap'ın (Filistinlinin) vatandaşlığının iptal edilmesi düşmanca bir politikadır ve İsrail'in kendi kanunlarına dahi aykırıdır. Biz vatandaşlık hakkımızı tarihimize ve vatanımıza olan aidiyetimizden alıyoruz, sahtekar haydutlardan değil." ifadelerine yer verdi.
İsrail'in resmi İstatistik Merkezinin verilerine göre, 8 milyon 680 bin kişilik İsrail devletinin 1 milyon 808 binini Arap nüfus oluşturuyor. Ülkenin yüzde 74,4'ünü Yahudiler oluştururken Müslüman Arap nüfus ise ülkenin yüzde 20,8'ine tekabül ediyor.