İslam klasiklerinin yeniden dirilişi
Klasik Düşünce Okulu, 11-12 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da düzenleyeceği seminerler dizisi ile üniversite öğrencilerini İslam düşüncesinin kurucusu eserleriyle bir araya getiriyor. 15 saatlik yoğun programda, İmam-ı Şâfiî’den Fahreddin er-Râzî’ye kadar dinî düşünce geleneğinin en önemli müellifleri okunacak.
11 Mayıs Cuma günü , 12 Mayıs Cumartesi günü ise TÜGVA Diyarbakır İl Temsilciliğinde düzenlenecek program, Diyarbakır ve çevre illerden gelen üniversite öğrencileri tarafından büyük ilgi görüyor. Program hakkında bilgi veren Klasik Düşünce Okulu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Demirli, Klasik Düşünce Okulu'nun Türkiye'de İslam medeniyet ve kültürüne dair lisansüstü çalışmalarda karşılaşılan altyapı yetersizliği sorununa çözüm üretmek ve İslam düşüncesi birikimiyle doğrudan irtibat kurabilen aydınlar yetiştirmek amacıyla kurulduğuna dikkat çekti. Güncel sorun ve meydan okumalara karşı en iyi cevabın, ancak geçmişiyle sahih bir ilişki kurabilen nesille verileceğini hatırlatan Demirli, bu kapsamda İslam düşüncesinin temel eserlerine odaklanmanın gerekliliğine işaret etti.
İMAM ŞAFİİ VE GAZALİ'NİN ESERLERİ ANLATILIYOR
Diyarbakır programının beklentilerinin üzerinde bir teveccüh gördüğüne dikkat çeken Demirli, yaklaşık 300 öğrencinin başvurduğu yoğun programda, İmam Şâfiî'nin er-Risâle, İmam-ı Gazzâlî'nin el-Munkiz mine'd-dalâl ve İmam-ı Mâturîdî'nin Kitâbu't-tevhîd, Fahreddin er-Râzî'nin el-Muhassal isimli eserlerinin okutulacağını, ayrıca İslam düşüncesine etkisi bakımından Platon'un Devlet kitabının müzakere edileceğini belirtti. Bu kitapların alanın en iyi uzmanları tarafından okutulacağını ve programda yazı atölyelerinin de yapılacağını hatırlatan Demirli, sözlerine Klasik Düşünce Okulu'nun 6-15 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da düzenleyeceği Lisansüstü Programı'na başvuruların devam ettiğini belirterek son verdi.
GEÇMİŞİ YENİDEN ÜRETEN PLATFORM
Klasik Düşünce Okulu, İslam düşüncesini temsil eden klasik metinlerin Türkçeye çevrilerek okutulmasını, tartışılmasını, seminer, deneme ve makale düzeyinde yeniden üretilmesini hedefleyen bir eğitim-öğretim platformu. 16 Şubat 2016'da İstanbul'da faaliyetlerine başlayan Klasik Düşünce Okulu'nda şimdiye kadar 350 öğrenci, İslam düşüncesi geleneğini anlamak için hayati öneme sahip 60'dan fazla klasik eseri okudu ve üzerine yazı yazdı. Klasik Düşünce Okulu'nda işlenen seminerleri uzaktan takip etmek isteyenler, bütün seminer videolarına okulun 5000'in üzerinde aktif kullanıcısı bulunan resmi internet sitesinden ücretsiz olarak erişebiliyor. Faaliyetlerini İstanbul'da sürdüren okul, Anadolu'dan da yoğun ilgi görüyor. Bu kapsamda üniversitelerle işbirliği içerisinde farklı şehirlerde yoğun programlar da gerçekleştiren Klasik Düşünce Okulu bugüne kadar Karabük, Çanakkale, Eskişehir, Konya ve Kahramanmaraş'ta seminerler düzenleyerek 2000'e yakın üniversite öğrencisine doğrudan ulaştı. Klasik Düşünce Okulu Bursa Şubesi ise Şubat 2018'de faaliyetlerine başladı.