Soyu
Babası, Cahiliye devrinin ileri gelen şairlerinden olup İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'ye geldiğinde Resulullah onu dine davet etmiş, Müslüman olan eşi Havvâ bint Yezîd bin Seken'den uzak durmasını ve ona iyi davranmasını istemişti.
Uhud Gazvesi
Uhud Gazvesinde büyük kahramanlıklar gösteren Sâbit bin Kays bu savaşta 12 yerinden yaralandı. Bundan dolayı Resûl-i Ekrem ona "hâsir" (cesur savaşçı) diye seslenerek iltifat etti. Sâbit bin Kays, Uhud'un ardından daha sonra birçok savaşa katıldı.
Vekilliği
Hz. Osman'ın hilâfet yıllarında Kûfe Valisi Saîd bin Âs halife ile görüşmek için Medine'ye giderken Sâbit'i yerine vekil bıraktı. Cemel, Sıffîn ve Nehrevan savaşlarında Hz. Ali'nin yanında yer aldı; Hz. Ali de onu Medâin'e vali tayin etti.
Şehitliği
Muâviye bin Ebû Süfyân'ın Kûfe valisi olan Mugîre bin Şu'be, Hz. Ali taraftarı olması sebebiyle halifenin Sâbit'ten hoşlanmadığını bildiği için onu Medâin valiliğinden azletti. Sâbit bin Kays'ın Muâviye'nin hilâfet yıllarında vefat ettiği kaydedilmekle birlikte ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir.