Biyografi Öner Fikriyat Anasayfa

Filibeli Ahmed Hilmi

Filibeli Ahmed Hilmi

  • Doğum Tarihi 1865
  • Doğum Yeri Filibe
  • Ölüm Tarihi 30 Ekim 1914
  • Ölüm Yeri İstanbul

Günümüzde Bulgaristan sınırları içinde yer alan Filibe'de 1865 yılında doğan Ahmed Hilmi, babası Şehbender Süleyman Bey ve annesi Şevkiye Hanım'ın çocuğudur. Filibe şehrinde doğduğu için Ahmed Hilmi'ye Filibeli Ahmed Hilmi denir. Babasının görevi Şehbender (konsolos) olduğu için de Şehbenderzade unvanı ile anılır.

Filibeli Ahmed Hilmi

Eğitimi

İlk eğitimini Filibe'nin müftüsünden aldıktan sonra ailesiyle birlikte İzmir'e taşınmıştır. Eğitimini Galatasaray Lisesi'nde tamamlamıştır.

Filibeli Ahmed Hilmi

Çalışma Hayatı

1890 yılında, Posta ve Telgraf Nezâreti'nde çalışmaya başladıktan sonra, Beyrut'a görevli olarak gönderildi. Beyrut'ta bulunduğu süre içinde Jön Türkler ile temas kurdu ve onların rehberliğiyle Mısır'a kaçtı. Mısır'da, Jön Türkler tarafından kurulan Terakkî-i Osmânî Cemiyeti'ne katıldı.

Filibeli Ahmed Hilmi

Vefatı

30 Ekim 1914’te âniden vefat eden Filibeli Ahmed'in cenazesi Fâtih Camii hazîresinde defnedildi. Bu ani ölüm zehirlenmeye bağlandıysa da masonlarla ilgili yayınları dolayısıyla bir suikaste kurban gittiği de iddia edilir.

Filibeli Ahmed Hilmi

Vahdetivücud

Eserlerinde sürekli olarak Batı taklitçiliğine karşı çıkar ve özellikle Tanzimat dönemiyle başlayan modernleşme hareketinin geleneksel Osmanlı-İslâm kültür ve kurumlarıyla nasıl uyumlu hale getirilebileceği üzerinde durur. Maddeciliği reddeder ve İslâm felsefesi ile Batı felsefesi arasında zaman zaman uzlaşma yolları arar. Ayrıca tasavvufa ve özellikle vahdet-i vücûd anlayışına büyük önem verir ve Kuzey Afrika'daki tasavvuf kültürünün Osmanlı dünyasında tanınmasına yönelik çaba sarf eder. Dinde inanç esaslarına ek olarak, yazılarında sık sık dinî duygulara vurgu yapar ve bu sayede itikadî düşünceye yeni bir boyut kazandırmayı amaçlar. Aynı zamanda kendisini vahdet-i vücûd ekolünün bir üyesi olarak tanıtarak, kelâmcıların metoduna tam anlamıyla bağlı olmadığını belirtir.

Filibeli Ahmed Hilmi

Masonluk ve Siyonizmle mücadelesi

Masonlukla ve siyonizm ilk mücadele eden Türk-İslam düşünürlerinden biridir.  Masonluk ile ilgili yazılar ve söylemleri nedeniyle yazılarını yayınladığı dergiler ve gazetelerin sık sık kapatılmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Tüm bunlara rağmen mücadelesinden vazgeçmemiş ve "Hikmet" adlı dergiyi kurmuştur. Dergiyi açtıktan 5 gün sonra ani bir şekilde vefat eder. Siyonizm ve masonlukla mücadelesine dair yazıları nedeniyle şüpheli bir ölüm olarak görülür. 

Filibeli Ahmed Hilmi

Dini ve fikri kitapları

Çeşitli mecralarda yayınladığı yazılarında Coşkun Kalender, Şeyh Mihrüddin Arusi, Kalender Geda imzalarını kullandığı da bilinmektedir.
Akvam-ı Cihan
Senusiler ve Abdulhamid
Siyaset-i İslamiyye, İttihad-ı İslam
İstibdadın Vahşetleri yahut Bir Fedainin Ölümü
Tarihi İslam
İslam Tarihi
Bir Millet Nasıl Mahvolur
Elvah-ı Hayat, Türklerin Elemli Mukadderatından Bir Yaprak
Darülfünün Efendilerine Tahriri Konferans “Hangi Meslek-i Felsefeyi Kabul Etmeliyiz”
Hey’et-i Hikmet, İttihat ve Terakki’nin Dostu Kim, Düşmanı Kim?
Pek Müşkil Bir Vaziyet: Milliyet Meselesi ve Karşısında Türkler
Millet-i Hakime Düşüncesi ve Türklerin Müşkil Mevkii
Müslümanlar Uyanın

Filibeli Ahmed Hilmi

Amak-ı Hayal

Amak-ı Hayal en önemli ve en bilinen eseridir. Bu eserde, vahdetivücud tasavvuf anlayışı ön plana çıkar. Materyalist anlayışa karşı  yazılan tezli bir kitaptır.

BİZE ULAŞIN