Dünyanın gözü İstanbul’da
15. İstanbul Bienali, Contemporary Istanbul sanat fuarı, Ai Weiwei sergisi ve daha nice sanat olayı için dünyanın gözü bu hafta Türkiye'de olacak. Binlerce insan İstanbul'a gelecek. Dünya sanat gündemi buradan belirlenecek.
Hasan Bülent Kahraman "Türkiye sanat tarihinde böyle bir hafta yok" diyor. Ali Güreli'ye göre sanat dünyasında ciddi bir sinerji yaratıldı. Bige Örer İstanbul Bienali'nin uğruna seyahat edilecek beş sanat olayından biri seçildiğini söylüyor.
DÜNYANIN GÖZÜ KULAĞI İSTANBUL'DA OLACAK
"Türkiye tarihinde yok böyle bir hafta" diyor eleştirmen, küratör ve sanat tarihçisi Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman. Önümüzdeki haftadan bahsediyor. Yarından itibaren Türkiye öyle bir haftaya giriyor ki dünyanın gözü kulağı İstanbul'da olacak. Gündemse sanat.
İKSV'nin düzenlediği, dünyanın sayılı sanat etkinlerinden olan 15. İstanbul Bienali 16 Eylül'de başlıyor. Geçmiş yıllarda kasım ayında düzenlenen Contemporary İstanbul (CI) bu yıl tarihini öne çekti ve 14 Eylül'de kapılarını açıyor.
TEMPO YARINDAN İTİBAREN BAŞLIYOR
Çinli sanatçı Ai Weiwei'nin Türkiye'deki ilk kişisel sergisi Ai Weiwei Porselene Dair, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde yarın açılıyor. Yine aynı gün, efsanevi sanatçı Michelangelo Pistoletto'nun Galeri Artist'te solo sergisinin açılışı gerçekleşecek. Taksim'deki yeni Yapı Kredi Kültür Sanat binasının kapıları 14 Eylül'de Sarmal sergisiyle açılacak.
Borusan Contemporary'de 16 Eylül'de iki sergi açılışı var. İlki ABD'li sanatçı Diana Thater'ın A Runaway World-Kaçak Dünya adlı sergisi. İkincisi ise Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndaki eserlerden oluşan Ağaç, Gölge, Deniz, Ay.
Canan, Halil Altındere, Ahmet Polat gibi önemli sanatçıların kişisel sergileri bu hafta görücüye çıkacak. İnci Eviner'in sergisi ise 19 Eylül'de açılacak. Sergiler, sanat etkinlikleri, hız kaybetmeden eylül ayı boyunca devam edecek hatta 12 Kasım'da bienal bitimine kadar sürecek.
İstanbul sanat gündeminin yıldızlarından biri Meksikalı sanatçı Alejandro Almanza Pereda. Bienal kapsamında sanatçının Pera Müzesi'nde Horror Vacui adlı eseri sergilenecek. Ayrıca 153.68 net saat adlı eseri de Borusan Contemporary' deki Ağaç, Gölge, Deniz, Ay sergisinde yer alacak.
BİR TESADÜF DEĞİL
"Uluslararası arenada böyle bir çıkış ilk kez yapılıyor"
İstanbul Bienali, başlı başına uluslararası alanda İstanbul'u bir çekim merkezi haline getirme gücüne sahipken, bir de Contemporary İstanbul'un aynı hafta açılması, dünya çapında yerli ve yabancı sanatçıların önemli müze ve galerilerde sergilerinin görücüye çıkması... Bütün bunlar bir takvim yoğunluğunun ötesinde bir şeye işaret ediyor aslında. Hasan Bülent Kahraman bu durumu "Türkiye, tarihinde uluslararası arenada sanat alanında ilk defa böylesi bir çıkış yapıyor ve uluslararası kamuoyuna, sanat gündemiyle ciddi mesaj veriliyor" diyerek değerlendiriyor.
Aslında bu sanat yoğunluğu bir tesadüf değil. CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli "Biz fuarın tarihini değiştirip İstanbul Bienali ile aynı dönemde yapmak isterken amacımız da buydu. Sanat dünyasında ciddi bir sinerji yaratarak uluslararası kamuoyunun dikkatini İstanbul'a çekmek istedik. Çünkü geçen sene yaşanan terör saldırıları, darbe girişiminin getirdiği zorlukları aşmak için biz böyle bir karar aldık. Malum insanlar İstanbul'a gelmek için zor hareket ediyor. Aldığımız kararın çok doğru olduğunu görüyorum. Şundan emin olabilirsiniz dünyanın gözü kulağı İstanbul'da olacak" diyor.
DAYANIŞMA RUHU
"Sanatın nefes aldırması umuduyla bu bienali hazırladık"
15. İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer de diğer tüm kurumlar tarafından yapılacak sanat faaliyetlerinin bienal tarihlerinin etrafında kümelenmesinin çok önemli olduğunu söylüyor. Örer, "Son iki senede dünya metropollerinde yaşanan terör olaylarına paralel olarak Türkiye'de ardı ardına gelen saldırılar, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar, kültür ve sanat alanını da doğrudan etkiledi. Birçok etkinliğin ertelendiği ya da iptal edildiği bir dönemde sanatın nefes alma alanları yaratacağı umuduyla bu bienali hazırladık. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra küratörlerimiz İstanbul'a geldiler, tarihçiler, politikacılar, akademisyenler ve sanatçılarla görüşmeler yaptılar. Konuştukları herkesin içinden geçtiğimiz dönemde bienalin önemini vurgulamasıyla küratörlerimiz bienal hazırlıklarına, artan bir dayanışma ruhu ile devam ettiler" diyerek bienali nasıl ısrarla ve şevkle gerçekleştirdiklerini anlatıyor.
Michelangelo Pistoletto'nun sergisi Galeri Artist'te 12 Eylül'de açılıyor.
BEKLENTİ YÜKSEK
"Seyahate çıkmaya değer beş sergiden biri"
Sanat profesyonellerinin, oluşan bu gündem ve yaratılan sinerjiden beklentileri de yüksek.
Örer iki yıl önce 14. İstanbul Bienali nedeniyle İstanbul'a 5 bin konuk geldiğini, 545 bin kişinin bienali gezdiğini hatırlatıp bu büyük sanat etkinliğine ilginin yoğunluğuna dikkat çekiyor. 15. İstanbul Bienali'nin daha başlamadan yerli ve yabancı basında binin üzerinde habere konu olduğunu, bienali Newsweek'in '2017'de uğruna seyahate çıkmaya değer beş sergiden biri olarak' ilan ettiğini söyleyen Örer "Edindiğimiz izlenim bu yıl bienale büyük bir uluslararası ilgi olacağını gösteriyor" diyor.
Borusan Contemporary Direktörü Yağız Zaimoğlu "Uzun zamandan sonra misafirlerimize otellerde oda bulmakta zorlanıyoruz" diyerek sevindirici bir haberi de veriyor.
Ali Güreli geçen yıl CI'yı 90 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl ziyaretçi sayısının 100 binin üzerine çıkacağını söylüyor ve bienal, fuar ve önemli sergiler için İstanbul'a gelecek sanatçıların, galericilerin, koleksiyonerlerin, gazetecilerin etki güçlerinin yüksek olduğunu anlatıp "Onların gidip ülkelerinde yazacakları, anlatacağı şeyler emin olun İstanbul, Türkiye için birçok şeyi değiştirecektir" diyor.
TÜRKİYE'YE POZİTİF BAKACAKLAR
Ali Güreli (CI Yönetim Kurulu Başkanı)
Bu sanat haftası ve şöleni sayesinde insanlar Türkiye'ye daha pozitif bakacaklar. Türkiye'ye dünya kamuoyunun bakışı çok farklı olacak. Türkiye'nin de dünyaya vereceği mesaj yine bu haftadan çıkacak. Açıkçası bienal, fuar, Ai Weiwei gibi bir sanatçının yeni eserleriyle Türkiye'de sergi açması, diğer önemli sergiler, sanat etkinliklerini hep beraber düşününce Türkiye'nin geleceğinin bu bir haftada yattığını söyleyebilirim.
BU GÖZLEM DEĞİL KESİN BİLGİ
Hasan Bülent Kahraman (CI İcra Kurulu Üyesi, Sanat Tarihçisi)
Türkiye geçen yıllarda terör çemberiyle kuşatıldı. Zor bir yıldı. Ama bu bir hafta, uluslararası arenada Türkiye algısını, tanımını tamamen değiştirecek. Yani bugün ile bir hafta sonraki İstanbul'a Türkiye'ye bakış açısı uluslararası düzeyde değişmiş olacak. Daha pozitif bir bakış gelecek. Bu gözlem değil kesin bilgi. Türkiye'nin geleceği bu haftadır.
BİENAL ÖZLEMİNİ DUYDUĞUMUZ MESAJI VERECEK
Bige Örer (15. İstanbul Bienali Direktörü)
15. İstanbul Bienali, tüm dünyada sınırların keskinleştiği, milliyetçi ve hatta ırkçı dalgaların yükseldiği bir dönemde kişisel hikâyelerin peşinden gitti. Bienalin hazırlık süreci bize, en çok özlemini duyduğumuz şeylerden birinin, kimliklerimizden feragat etmek zorunda kalmadan bir arada yaşamak olduğunu hatırlatıyor.
SANAT OLUMSUZLUĞU YENECEK
Yağız Zaimoğlu (Borusan Contemporary Direktörü)
Tarih boyunca yaşanan olumsuz olaylar, sanatı ve sanatçıları hep etkiledi. Ama şu hep görülmüştür, bu etki asla kalıcı olmamaktadır. Sanat her zaman varlığını sürdürmeye devam etmiş. Biz sanatseverler olarak, biz kültür sanat alanında çalışanlar olarak dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın sanatın her türlü olumsuzluğu ve umutsuzluğu yeneceğine inanıyoruz.
EYLÜLÜN 10 SANAT OLAYI
1) 15. İSTANBUL BİENALİ
15. İstanbul Bienali 'yıldız' iki sanatçı Michael Elmgreen ve Ingar Dragset'e küratörlük emanet ederek daha da dikkatleri üzerine çekti. Küratör ikili, 'iyi komşu' temasını seçerek işe koyuldular. 16 Eylül'de başlayacak Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen bienal İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi, Küçük Mustafa Paşa Hamamı, ARK Kültür'de gerçekleşecek. 32 ülkeden 55 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını ele alan işleri sergilenecek.
2) 12. CONTEMPORARY ISTANBUL (CI)
Akbank'ın desteği ve Ferko'nun sponsorluğunda 14-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek fuara 21'i ilk defa olmak üzere toplam 73 galeri katılacak ve yaklaşık 1500 eser sergilenecek. Fuarın mimari konsepti de bu yıl yeniden kurgulanacak.
3) AI WEIWEI, AI WEIWEI PORSELENE DAİR
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank'ın desteğiyle Ai Weiwei'in Türkiye'deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. Yarın açılacak sergide sanatçının çalışmalarından geniş bir seçkiyle birlikte yeni işleri de sunulacak.
4) MICHELANGELO PISTOLETTO
Galeri Artist, İtalyan çağdaş sanatçılarından biri olan efsanevi sanatçı Michelangelo Pistoletto'nun solo sergisine ev sahipliği yapıyor. 12 Eylül'de açılacak sergi, sanatçının kariyerinin farklı dönemlerine ait seri eserlerinden oluşuyor.
Sergi 1 Aralık'a kadar sürecek.
5) CANAN, KAF DAĞI'NIN ARDINDA
Çağdaş sanatçı Canan'ın Kaf Dağı'nın Ardında başlıklı sergisi 12 Eylül'de Arter'de açılıyor. Küratörlüğünü Nazlı Gürlek'in yaptığı sergide sanatçının hem yeni hem de daha önce hiç sergilenmemiş erken dönem eserleri yer alacak.
6) BORUSAN ÇAĞDAŞ SANAT KOLEKSİYONU'NDAN AĞAÇ, GÖLGE, DENİZ, AY
Borusan Contemporary 16 Eylül'de iki sergiye ev sahipliği yapacak. İlki küratörlüğünü Necmi Sönmez'in yaptığı, şair Oktay Rifat'tan aldığı ilhamla çağdaş sanatın farklı deneylerini bir araya getirecek Ağaç, Gölge, Deniz, Ay başlıklı koleksiyon sergisi. İkinci sergi ise ABD'li sanatçı Diana Thater'ın soyu tükenmekte olan hayvanları tehdit eden kaçak avcılığa çağdaş sanat penceresinden baktığı A Runaway World/Kaçak Dünya adlı sergisi.
7) İNCİ EVİNER, UFKUN ALTIN DA
Usta sanatçı İnci Eviner'in İstanbul'da ilk kez sergilenecek iki videosunun bulunduğu Ufkun Altında sergisi Galeri New'de 10 Eylül'de açılıyor ve 21 Ekim'e kadar sürecek.
8) HALİL ALTIN DERE, WELCOME TO HOMELAND
Sanatçı Halil Altındere'nin son üç yıldaki üretimlerinden bir seçki Cihangir'de bulunan tarihi Sadık Paşa Konağı'nda 14 Eylül'de sergilenmeye başlayacak. Welcome to Homeland başlıklı sergide Altındere'nin Türkiye'de hiç sergilenmemiş işleri yer alacak.
9) AHMET POLAT, THE MYTH OF MEN
Leica Gallery Istanbul'da fotoğrafçı Ahmet Polat'ın The Myth of Men başlıklı fotoğraf ve video yerleştirmelerinden oluşan sergisi açıldı. Sergi, erkeklik sosyolojisini konu ediniyor. 2 Aralık'a kadar görülebilir.
10) YAPI KREDİ KÜLTÜR SANAT BİNASI AÇILIYOR
İstiklal Caddesi'nin ortasındaki Yapı Kredi Kültür Sanat binası14 Eylül'de açılıyor. Açılış sergisi de Sarmal. Küratörlüğünü Necmi Sönmez'in yaptığı sergide kurumun elindeki koleksiyonlardan bir seçki sunulacak. Yeni bina İlhan Koman'ın Akdeniz heykeline de ev sahipliği yapacak.
Sabah