“Mültecileri Mars’a mı yollayalım?”
Cihangir’de bulunan tarihi Sadık Paşa Köşk’ü nam-ı diğer Perili Köşk, Halil Altındere’nin ‘Welcome to Homeland / Yurda Hoşgeldiniz’ adlı kişisel sergisine 21 Ekim’e dek ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'deki son kişisel sergisi bundan 3 sene önce Pilot Galeri'de düzenlenen sanatçı Halil Altındere 'Welcome to Homeland' için alternatif mekânları kendine mesken edinen genç küratöryel ekip Das Art Project ile bir araya geliyor.
TÜRKİYE'DE DAHA ÖNCE HİÇ SERGİLENMEYEN ÇALIŞMALAR
"Welcome to Homeland" sergisinde, Altındere'nin Türkiye'de hiç sergilenmemiş video, yağlıboya, yerleştirme ve heykel gibi farklı mecralardaki çalışmaları yer alıyor. Son dönem eserlerinde mülteci krizine odaklanan Altındere, üretimlerinde başvurduğu metaforlar aracılığıyla "Her zaman başka bir dünyanın mümkün olduğunu" göstermeyi hedefliyor. Sanatçı, çalışmalarında farklı kimliklerden kişilerin 'göç' tecrübelerine kulak vererek mülteci krizini birincil tanıkların hikâyeleri üzerinden aktarmayı seçiyor. 'Welcome to Homeland'de sergilenen karakterler ise, ahşap konağın uyandırdığı 'yurtsuzluk' hissiyatı üzerinden sanatçının kendine özgü mizah anlayışı ile ele alınıyor.
SERBEST DOLAŞIM HAKKI
'Welcome to Homeland' sergisi, 19. yüzyılda inşa edilen, uzun yıllar Japon Konsolosluğu ve Amerikan Kız Koleji olarak kullanılan, günümüzde ise Cihangir çevresinde perili köşk olarak bilinen tarihi ahşap konağın iki katına yayılmış. Serginin giriş katı, Suriyeli astronot Muhammed Faris'i merkeze alarak 20'den fazla eseri bir araya getiren 'Space Refugee' başlıklı yerleştirmeye ayrılmış. Geçtiğimiz yıl sanatçının Berlin Bienali'nde gösterilen video çalışması 'Homeland' ise izleyici konağın birinci katında karşılıyor. Mültecilerin serbest dolaşım hakkına alternatif bir çözüm sunan büyük boyutlu fotoğraf 'Köfte Airlines' ise konağın aydınlık bir odasındaki duvarı kaplamış.
"ONLARI MARS'A MI YOLLAYALIM?"
Mülteci krizinin yarattığı adeletsizliğe, "Dünyada hiç kimse mültecileri istemiyorsa onları Mars'a mı yollayalım?" sorusunu yönelten sanatçı Halil Altındere, 14 Eylül'de gerçekleştirilecek sergi açılışına Space Refugee karakteri astronot Muhammed Faris'in de katılacağını açıklarken sanat izleyenlerinin belki de ilk defa gerçek bir astronotla tanışacağını söylüyor.