'Yurdumuzun Nağmeleri' hayat buldu!
AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Seyfettin ve Sezai Asaf kardeşlerin unutulmaya yüz tutan müzik eserlerinin yer aldığı Osmanlıca kitabını günümüz Türkçesine aktardı.
Kaybolmakta olan bir eserin de ortaya çıkmasına da vesile olan Özdemir, ilahiyatçı ve Orta Çağ tarihçisi olduğunu bunun yanı sıra müzikle de ilgilendiğini belirtti.
1998-2009 yıllarında Rize'de önce Karadeniz Teknik Üniversitesi, sonra da Rize Üniversitesi'ne bağlı İlahiyat Fakültesi'nde 11 yıl öğretim üyeliği yapan Özdemir, "Kitapları ve kütüphaneleri sevdiğim için Rize İl Halk Kütüphanesi'ne giderdim. Çok zengin olan bu kütüphanede 40 bin cilt eser vardı. Kütüphanenin o dönemdeki Müdür Vekili Enver Toprak, depoda nadide eserler olduğunu söyledi. Beraber depoya indik. Orada Arapça, Osmanlıca ve Farsça çok sayıda eserin etrafa atıldığını gördüm. Onları öyle görünce içim cız etti. Onların arasında Divanü Lügatı Türk'ün Viyana nüshasının tıpkıbasımı da vardı. Müdür Vekili Toprak'a, 'bunları tasnif edelim' dedim, o da seve seve kabul etti. Öğrencilerle birlikte bu işe giriştik. Beş litre kolonya ile rulo halinde kâğıt havlular harcadık. Neden? Çünkü bu eserler fare pisliği ve toz toprak içindeydi. Kitapları temizledik. 3 ay kadar böyle çalıştık, sonra ben tasnif edilen eserleri, beş ay kadar daha gözden geçirdim. Tasnifi yaparken bir öğrenci, bu yeni yayınladığımız 'Yurdumuzun nağmeleri' eserini gördü. Eseri inceledim ve çok değerli bir eser olduğunu fark ettim." diye konuştu.
Özdemir, yaptığı araştırma sonucu bu eserin, yeni alfabenin ilanı yıllarına rastladığı için o karmaşada gün yüzüne çıkma fırsatı bulamadığını ve eski alfabede yazıldığı için piyasaya sürülmediğini belirlediğini aktardı.
"Yurdumuzun Nağmeleri" adlı eserin 1925 yılında, Seyfettin ve Sezai Asaf kardeşler tarafından hazırlandığını anlatan Özdemir, şunları söyledi:
"Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce bu iki kardeşin müzik dehalığını takdir ederek, onları, nota yazımı ve batı müzik aletlerini öğrensinler diye Viyana Konservatuarı'na eğitime yollamış. Bu iki kardeş, 1924 yılında Türkiye'ye döndükten sonra, Maarif Vekâlet'inin emriyle ülkeyi gezerek, ozanları ve saz ustalarını bularak müzik parçalarını belirlemeye çalışmışlar. Bu eserde, hem çaldıkları aletler hakkında bilgiler hem de o eserlerin notaya alınış hali var."
30 PARÇA TRT REPERTUARINDA
Eser için yivli cilt ve kuşe kâğıt kullandıklarını belirten Özdemir, kitaba, parçaların Osmanlıcasının hemen yanında günümüz alfabesi ile olan çevirisini birlikte bastıklarını vurguladı.
Özdemir, isteyen müzikseverin vidayı sökerek Osmanlıca sayfaları arka arkaya dizebilmesi ya da içinden bir parçayı alıp panosuna koyarak icra edebilmesi amacıyla vidalı cilt kullandıklarını da kaydetti.
Eserin Müzik Editörü Mehmet Güntekin'in güzel bir ekip kurarak ve o dönemin santur gibi müzik aletlerini de kullanarak, bu parçaları icra ettiğini bildiren Özdemir, "Bunları flash diske kaydettik, bu flash diski de okuyuculara kitapla beraber takdim ediyoruz." dedi.
"Cumhuriyet Dönemi ilk halk müziği derlemesi"ni kapsayan eserde, "erkek oyun havaları", "kadın oyun havaları" ve "uzun havalar" olmak üzere, toplam 80 eser yer alıyor. Bu parçaların 30'u TRT repertuarında bulunuyor.
Eser sadece yayımlanmakla kalmadı, klasik kemençe, iki ayrı asma davul, klarnet, kanun ve geleneksel Türk musikisi sazlarıyla icra edilerek kayda geçirildi ve flash diske alındı.