Hırka-i Şerif cuma günü ziyarete açılacak
Veysel Karani’nin 59. kuşaktan torunu Samir, "2 Haziran Cuma saat 10.00’da duayla Hırka-i Şerif’i ziyarete açmış olacağız." dedi.
Hazreti Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye bıraktığı Hırka-i Şerif’in muhafazasını üstlenen 59. kuşaktan torunu Barış Samir, kutsal emanetin ramazan dolayısıyla 2 Haziran Cuma saat 10.00’da ziyarete açılacağını bildirdi.
Samir, Hz. Muhammed’in günümüze kadar muhafaza edilen iki kıyafetinden biri olan ve miraca yükselirken giydiği Hırka-i Şerif’e ilişkin muhafaza edildiği Fatih’teki Hırka-i Şerif Camisi’nde değerlendirmelerde bulundu.
Hırka-i Şerif’in, Veysel Karani’ye, Hz. Peygamber’in vasiyeti üzerine vefatından sonra Hz. Ali ve Hz. Ömer tarafından intikal ettirildiğini belirten Samir, şu bilgileri verdi:
"Veysel Karani Hazretleri, Medine’ye Peygamber Efendimizi görmeye gidiyor ama Tebük Seferi’nde olduğu için onu göremeden Yemen’deki hasta annesine söz verdiği için dönmek zorunda kalıyor. Peygamber Efendimiz ve Veysel Karani Hazretleri gönül gözüyle birbirlerini görüyorlar aslında. Efendimiz, kendisi vefat ettikten sonra miraca çıkarken üzerinde olan hırkasını Veysel Karani Hazretlerine verilmesini vasiyet ediyor. Hz. Ömer’le, Hz. Ali de bu vasiyeti yerine getiriyor. Daha sonra Veysel Karani Hazretleri, Kuzey Irak’a çıkıyor Hz. Ali’nin yanında Sıffin Savaşı’nda 657 yılında şehit oluyor. Daha sonra Hırka-i Şerif kardeşine geçiyor. Buradan da silsilesi boyunca 59 kuşaktır bugüne kadar gelmiş durumda."
"Hırka-i Şerif, bu odanın içinden çıkarılmıyor"
Barış Samir, Hırka-i Şerif’in bir yıl boyunca nasıl korunduğunu şöyle anlattı:
"Bu gördüğünüz teşhir şekliyle bu kapıları kapatıyoruz, temizliğini içerisinin yapıyoruz. Hırka-i Şerif’in korunduğu ve muhafaza edildiği vitrinin içinde farklı bir iklimlendirme var. Onun içinde ramazandan sonra da Hırka-i Şerif bu şekilde muhafaza ediliyor. Hırka-i Şerif bu cami açıldığından beri yani 160 seneden fazla zamandır bu odanın içinde. Hiçbir zaman da Hırka-i Şerif, bu odanın içinden çıkarılmıyor. Hırka-i Şerif, keten, pamuk ve ipekten yapılmıştır. İki keten levhanın arasına bu pamuk desenler nakşedilmiş. Bu pamuk desenlerin de sabitlenmesi için ipek kuş gözleriyle dikilmiştir."
Hırka-i Şerif’in korunduğu camekanın dış havayla irtibatı bulunmadığını belirten Samir, "İçeride daha yüksek bir basınç var. Onun için dışarıdan içeri hava girmiyor, içerinin de sıcaklığı ve nemi sürekli olarak Hırka-i Şerif’in şartlarına uygun şekilde tutuluyor." dedi.
Barış Samir, Hırka-i Şerif Camisi’nin 3 senedir İstanbul Valiliğinin sponsorluğunda restore edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Çok ağır işleyen, çok ince işi olan bir kapsamda yapılıyor restorasyon. O yüzden de bu sene yine Hırka-i Şerif ziyaretini parkurlarını inşaat görüntüsünden çıkartıp, normal ziyaret edilebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Şu an hazırlıklarımızı tamamlıyoruz inşallah 2 Haziran Cuma saat 10.00’da duayla Hırka-i Şerif’i ziyarete açmış olacağız. Vatandaşlarımız Hırka-i Şerif’i, arife günü ikindi vaktine kadar ziyaret edebilecek. Ziyaretler hafta içi 10.00 -18.00, hafta sonu 09.00-18.00 arası olacak. Genelde her ramazan 1 milyonun üstünde ziyaretçi geliyor. En kalabalık gün de Kadir Gecesi oluyor. Hırka-i Şerif, Kadir Gecesi sabah ezanına kadar ziyarete açık olacak."
Hırka-i Şerif’i muhafaza etmenin önemine değinen Samir, "Hırka-i Şerif’i muhafaza etmek çok büyük bir sorumluluk, çok da şerefli bir görevimiz var. Bu emaneti 59 kuşaktır layıkıyla muhafaza etmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. 1 milyon kişinin üstünde ziyaretçiye ulaştığımız zaman da çok mutlu oluyoruz, gönül ister ki daha fazla ziyaretçiye ulaşalım." ifadelerini kullandı.
Engelliler Hırka-i Şerif’i sıra beklemeden ziyaret edecek
Barış Samir, ziyaretçilerin huşu içinde ziyaretlerini gerçekleştirebilmelerini sağlamak amacıyla mümkün olduğu kadar bekleme süresini kısaltmaya ve bekleme şartlarını iyileştirmeye çalıştıklarını aktardı.
Samir, Hırka-i Şerif’i ziyarete gelenlerin ayrıca Sakal-ı Şerif, Hz. Muhammed’e ait bir iç gömlek ve Başmak-ı Şerif, Kabe örtüleri ile Veysel Karani Hazretlerinin takkesi ve kemerini görebileceğini kaydetti.
Sibirya’dan, Afrika’dan, Arap Yarımadası’ndan, Amerika’dan ve Uzak Doğu’dan pek çok turistin Hırka-i Şerif’i ziyaret ettiğini dile getiren Samir, sözlerini şöyle tamamladı:
"İslam alemine hayırlı ramazanlar diliyorum. Kavgasız, gürültüsüz, barış, huzur içinde maneviyatla geçireceğimiz bir ramazan diliyorum. Gönül rahatlığıyla gelsinler ziyaret etsinler, engelli vatandaşlarımız için bir asansörümüz var. Onların sıraya girmesine gerek yok, hiç sıraya girmeden onları asansörle de alabiliyoruz."