A vitamini içeren gıdalar nelerdir? A vitamini ne işe yarar?
A vitamini içeren gıdalar, yaşadığımız vitamin eksikliklerini karşılamak açısından oldukça önemli. A vitamini, besin değeri sayesinde insan sağlığı açısından en önemli vitaminlerin başında geliyor. A vitaminin eksikliği birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Peki, A vitamini içeren gıdalar nelerdir? A vitamini hangi besinlerde var? A vitamini ne işe yarar? A vitamini eksikliği nasıl giderilir? A vitamininin görevleri nelerdir? A vitaminin fazlalığı hangi sorunlara yol açar? A vitamini ile ilgili merak edilenler…
A VİTAMİNİ İÇEREN GIDALAR
A vitamini, vücudumuz için sağlık açısından en önemli vitaminlerden biri. A vitamini, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi hayvansal besinler; koyu yeşil yapraklı, sarı ve turuncu renkli sebzelerde bulunuyor.
A VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE VAR?
A vitamini hangi besinlerde var sorusu pek çok insanın merak ettiği konulardan biri. A vitamini tatlı patates, ıspanak, havuç, şalgam, pazı, mercimek, kabak, kavun, papatya, kırmızıbiber, pırasa, domates, greyfurt, bezelye, kuşkonmaz, karpuz, kayısı, maydanoz, brokoli, keçi sütü, inek sütü, tavuk, ciğer, peynir, yumurta, yoğurt, somon, sardalya ve karideste bulunur.
A VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
A vitamini gözde renkli ve ışık durumuna göre net görmeyi sağlar. Gözü korur. Göz sağlığını korumak için A vitaminin E ve C vitamine de ihtiyacı vardır. Vitaminler birlikte etkileşim halindedirler. Gözde katarakt oluşumunu en aza indirdiği bildirilmiştir. Büyüme ve gelişmede doku onarımı ve yapımında fayda sağlar. Antioksidan özelliğinden dolayı kanserden koruduğu bilinmektedir. Sivilce oluşumu, hiperkeratotik cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
A VİTAMİNİ FAZLALIĞI HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?
A vitamini fazlalığı karaciğerde büyüme, ciltte pul pul dökülme, sinir sisteminde bozukluklar, avuç içinde ve ayak tabanlarında renk değişimi, mide bulantısı gibi sonuçlara sebep olabilir.
A VİTAMİNİ NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemek A vitaminini yeterli miktarda almaya yardımcı oluyor.
A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIĞA YOL AÇAR?
A vitamini karaciğerde depolandığı için yetersiz alındığında önce karaciğerdeki depolar azalıyor, ardından kanda miktarı düşüyor.
A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ GÖRME SORUNU YAPAR
A vitaminin eksikliğinde sıklıkla görme ile ilgili problemler ortaya çıkıyor. Gece körlüğü, gözün parlaklığını yitirerek aşırı kuruması, gözyaşının yetersiz salgılanması bu sorunlardan bazıları...
A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HALSİZLİK HİSSİNİ ARTTIRIR
A vitamini bağışıklık sisteminde de görev aldığı için eksikliğinde halsizlik ortaya çıkabiliyor ve enfeksiyon riski artabiliyor. Uzayan A vitamini eksikliği ise vücutta geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
DİĞER VİTAMİNLERİN A VİTAMİNİNE ETKİSİ
Bununla birlikte çinko ve E vitamini eksikliği, A vitamini metabolizmasını bozabiliyor çünkü bu iki besin A vitamininin emilim, taşınma ve hareketlerinde önemli bir rol oynuyor.
A VİTAMİNİ EMİLİMİNİ ARTIRMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
A vitamini yağda çözünen ve yağ aracılığı ile taşınan bir vitamin olduğundan emilim için diyetle alınan yağ miktarı son derece önemli.
EMİLİM ORANINI YÜZDE 90'LARA ÇIKARABİLİRSİNİZ
A vitamininin emilimini yükseltmek mümkün. Eğer yağın sindirimi için pankreastan salgılanan pankreatik enzimler ve safra asidinde herhangi bir problem yoksa diyetle alınan A vitamininin emilim oranı yüzde 80-90'ı buluyor.