İkinci Güneş Motel vakası!
CHP, 41 yıl sonra Türkiye'ye Güneş Motel'in bir benzerini yaşattı. CHP’den milletvekillerinin İYİ Parti’ye gönderilmesi ya da geçmesinin ardından, herkesin kafasında tek bir anı canlandı: 1977 yılının sonuna damgasını vuran Güneş Motel vakası! Bu olay neydi, neden gerçekleşmişti, sonrasında neler yaşanmıştı?
Güneş Moteli, İstanbul Florya'da bulunan bir zamanların en turistik tesislerinden biriydi. Birçok Türk filmine ev sahipliği yapmasının yanında asıl önemi, 1977 Genel Seçimi'nde kazandı. CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, hükümet kurabilmek için AP milletvekilleriyle transfer görüşmelerini bu motelde yapmış; uzun süre tartışma yaratan olay, tarihe "Güneş Motel Olayı" olarak geçmişti.
GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?
5 Haziran 1977 seçimlerinde Ecevit'in genel başkanlığını yaptığı CHP, yüzde 41 oy alarak 213 milletvekili çıkardı. Adalet Partisi, yüzde 39 oy aldı ve 189 milletvekili çıkardı. 2 bağımsız aday da, CHP'nin yanında yer aldı; ancak Bülent Ecevit, tek başına hükümet kuramadı. 12 milletvekiline daha ihtiyacı vardı.
Ecevit'in kurduğu azınlık hükümeti, 22 Temmuz 1977'de güvenoyu alamadı ve istifa etti. Süleyman Demirel başbakanlığında AP-MSP ve MHP II. Milliyetçi Cephe koalisyon hükümeti kuruldu.
Bülent Ecevit, kendini başka yollara sevk etti ve milletvekili aramaya başladı. "Kişiliğini aşan, kumar borcu olmayan 12 milletvekilini bekliyorum" şeklinde küstah bir açıklama yaptı.
GÜNEŞ MOTEL, ÜLKEYİ DARBEYE GÖTÜRDÜ
Ecevit ile 12 eski AP'li arasındaki görüşmelerin ilki, 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde gerçekleştirildi. Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt'ten oluşan milletvekillerin, görüşmeleri gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine, 1977 Aralık'ta Konya Milletvekili Oğuz Atalay'ın öncülüğünde 12 AP milletvekili, İstanbul Florya'daki Güneş Motel'de Bülent Ecevit'le görüştü ve onlara bakanlık teklif etti. Kırmızı plaka karşılığı 11 AP'li vekiline bakanlık verildi; fakat Oğuz Atalay, bakanlık teklifini kabul etmedi.
CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. Milliyetçi Cephe Hükümeti devrildi. 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu.
Ecevit, 11 AP milletvekilini bakan yaparak hükümeti kurdu. Fakat 11 milletvekilinden 11 ayrı ses çıkınca, Ecevit hükümetinin devri 22 ay sürdü. Bu hükümet döneminde Kahramanmaraş Olayları oldu. Sıkıyönetim ilan edildi, her tarafta kuyruklar oluştu. Sonunda, 12 Eylül 1980 askeri darbesi yaşandı.
TARİH TEKERRÜR MÜ EDİYOR?
Geçtiğimiz günlerde, CHP'li 15 vekilin İYİ Parti'ye geçmesi, başkentte siyasetin nabzı yükseltti. Birçok siyasi, CHP-İYİ Parti ittifakını "Güneş Motel Olayı"na benzetti.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "1978'de de Güneş Motel Olayı CHP'nin sonunu getirmişti" dedi. CHP-İYİ Parti işbirliğine Güneş Motel benzetmesi yapan bir diğer isim de, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal'dı. Ünal, "Yine gizli kapaklı görüşmeler ve transferler… O yüzden farklı bir Güneş Motel durumu bu. Bugünün Güneş Motel vakasıdır. İlke ittifakından bahseden Kılıçdaroğlu siyasi bir onursuzluğa imza atmıştır" şeklinde konuştu.
MHP cephesinden de Güneş Motel yorumu gecikmedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 CHP'li milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesiyle ilgili şunları söyledi:
"CHP'den 15 vekilin istifa ettirilmesi, siyasetin yüz karası Güneş Motel olayının yeni bir versiyonudur."
GÜNEŞ MOTEL OLAYINDAN ÇOK DAHA ÖTE DURUM
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Kılıçdaroğlu'na konuyla ilgili, "Bunun ötesinde senin (CHP) 15 tane vekilin partinden ayrılıyor,sözde İYİ Parti'ye geçiyor. Sözde İYİ Parti'de bugün onların koltuklarında o geçenler var mıydı, onlar oturdu mu? Bu nasıl bir iş? Ahlaki bir yanı olabilir mi bunun? Güneş Motel olayından çok daha öte durumu söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi gerçekten felaket." dedi.
Fikriyat