Ahkaf Suresi 11-14. ayetler
Mekke döneminde nazil olan Ahkaf Suresi adını, 21. ayette geçen "Ahkaf" kelimesinden alır. Uzun kum yığınları anlamına gelen kelime Yemen taraflarında yaşayan "Ad Kavmi"nin şehridir.
➡ Mushaf sıralamasına göre 46. sure olan Ahkaf, kendisinden önceki Câsiye Suresi'nin devamı olma niteliği taşır. Vahyin gerçekliği ve haikikati Ahkaf Suresi'nde açık ifadelerle tekrar edilmiştir.
➡ Sure'nin ana temaları Allah'ın (CC) yaratmasının hikmetleri, iman, istikamet, amel il esöylem arasındaki yakınlık, aile, aile görevleri, Ad kavminin felaketi, cinlerin imana davet edilmesi gibi temel ve detay hususlardır.
Ahkaf Suresi Tefsiri
◾ Sûrenin ana konusu Kur'an'ın Allah kelâmı, Muhammed aleyhisselâmın da gerçek peygamber olduğunu ispat etmektir. Bu maksatla sıralanan deliller ve ikna edici tartışma çerçevesinde bu âyetlerde şunlara yer verilmiş olmaktadır: a) Kur'an'a ve peygambere iman edenler bulunduğuna göre inkârcıların bunda ısrar etmek yerine bir de "Ya gerçek ise, Allah'tan gelmiş ise biz ona inanmamakla neleri kaybetmiş olacağız" diye düşünmelerinin akıl kârı olduğu. b) Kur'an'ın Allah'tan geldiği ve peygamberin doğru söylediği konusunda tanıklık eden, bununla da kalmayıp ona inanan bazı Yahudilerin tanıklıklarının dikkate alınması gerektiği. Bu şahidin kim olduğu konusunda çeşitli yorumlar yapılmış, rivayetlere yer verilmiştir.
◾ Bu cümleden olarak "Şahit Hz. Mûsâ'dır, Tevrat'da Hz. Peygamber'in geleceğini bildirmiştir"; "Yahudi iken müslüman olan Abdullah b. Selâm'dır"; "Mekke müşriklerinin ticaret için gittikleri Medine'de ve başka yerlerde karşılaştıkları bazı yahudilerdir" diyenler olmuştur. Birinci ihtimal oldukça zayıftır; çünkü bu şahitlik Mekkeliler için ikna edici olmaz. İkinci ihtimal bazı sağlam rivayetlere dayanmakla beraber sûrenin Mekke'de inmiş olması bu yorumu zayıflatmaktadır. Bunu savunanlara göre sûrenin bütünü Mekke'de inmiş olmakla beraber bu âyet daha sonra Medine'de gelmiş ve sûredeki yerine konmuştur (Râzî, XXVIII, 7; Kurtubî, XVI,181; Şevkânî, V, 23).
◾ Bize göre ikinci ve üçüncü ihtimaller birbiri ile çelişmediği için kabul edilebilir niteliktedir. c) İnkârda ısrar eden Arap müşriklerinin, servet ve saltanatlarına güvenerek Allah'tan gelecek her iyi ve güzel şeyin öncelikle kendilerine gelmesi gerektiği konusundaki değerlendirmelerinin yanlış olduğu; insanların Allah katındaki değerlerinin servet ve saltanata değil, imana, ahlâka ve iyiliklere bağlı olduğu. d) Araplar'ın yakınlarında olan ve temas halinde bulundukları yahudilerin ellerinde bulunan Tevrat'ı ölçü olarak almalarının uygun olacağı. Hz. Mûsâ ve Tevrat ile Hz. Muhammed ve Kur'an arasında önemli benzerlikler vardır, fark dilde ve şekildedir; içerik ve amaç benzerliği, kaynak birliğinin ve gerçekliğin önemli bir delilidir.