Lokman Suresi 31-34. Ayetler
Mekke döneminde nazil olan Lokman Suresi adını, 12. ve 13. ayetlerde geçen Hz. Lokman'dan (AS) alır. Hz. Lokman'ın (SAV) oğluna öğütleri çevresinde şekillenen sure içinde tevhid, peygamberlik, diriliş ve haşr konuları yer alır.
➡ Mushaf sıralamasına göre otuz birinci, nüzul sırasına göre elli yedinci sure olan Lokman, Mekke döneminin ortalarına doğru nazil olmuş ve içeridği öğütler ile öne çıkmıştır.
➡ İhtiva ettiği bilgiler yönüyle geniş bir yelpazeye sahip olan sure içerisinde şirkin yasaklanması, tevhid ilkeleri, sorumluluk, çalışma, sabır, tevazu gibi ahlaki meseleler ele alınır.
Lokman Suresi'ni okumak ve mealini dinlemek için tıklayın
Lokman Suresi Tefsiri
Kitaptan maksat Kur'ân-ı Kerîm veya onun, bu sûrenin öncesinde inmiş olan kısmıdır. Kur'an'ın niteliği olarak zikredilen hakîm kelimesi, onun en doğru ve en yararlı bilgiler içerdiğini ifade eder; 3. âyetteki hüdâ ve rahmet kelimeleri de bu anlamı açmaktadır. Kur'an âyetleri insanlık için bir nimet olmakla birlikte onlardan ancak "güzel işler peşinde olanlar" yararlanabileceklerdir. 4. âyette bu kimselerin özellikleri namazı özenle kılmak, zekâtı vermek ve âhirete kesin olarak inanmak şeklinde özetlenirken Allah'a iman şartının açıkça belirtilmesine gerek görülmemiştir, çünkü 3. âyetin sonundaki muhsin kelimesinin masdarı olan ihsan kavramı Allah'a imanı da içermektedir (İbn Âşûr, XXI, 141). Nitekim bir hadiste ihsan, "Allah'a O'nu görüyormuş gibi ibadet etmektir" buyurulmuştur (Buhârî, "Îmân", 37; Müslim, "Îmân",5-7). Bu sûrenin indiği dönemde henüz beş vakit namazın ve zekâtın farz kılınmadığı dikkate alınırsa buradaki namazı umumi mânada Allah'a "ibadet ve dua" veya o dönemdeki şekliyle namaz, zekâtı da bilhassa o sıralarda putperestlerin zulüm ve baskısı altında büyük sıkıntılar yaşayan müslümanlar için özel bir önem taşıyan "malî dayanışma" olarak anlamak yerinde olur.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın