Cumhurbaşkanımız bira içseymiş!
Halk TV'de Uğur Dündar'ın sunduğu programa konuk olan Kemalist çevrenin önde gelen Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Cumhurbaşkanı Erdoğan için "bir tane bira içmiş olsaydı bugün çok daha iyi bir Türkiye olurdu." demiş.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi kendi dünya görüşlerine uymayan vatandaşları anlayamamakla suçlayan Özdil, Erdoğan'ın bira içmesi halinde her şeyin çok daha güzel olabileceğini söylemiş. Özdil, "Samimiyetle söylüyorum, bu sözlerimde en ufak bir kinaye yoktur, Tayyip Erdoğan bir tane bira içmiş olsaydı bugün çok daha iyi bir Türkiye olurdu." diye konuşmuş.
Böyle çok okunan ve gözde bir yazarın bira reklamı yapması ve biradan medet umması şaşırtıcıdır, gariptir.
Çünkü biranın pek çok zararı vardır:
Bira da şarap veya rakı gibi alkollü içkidir. Bira, arpa veya buna benzer değişik tahıl tanelerinin su ile karıştırılarak, içerisine bira mayası eklendikten sonra mayalanmasıyla oluşur. Her alkollü içki gibi elbette zararları çoktur ve üstelik en tehlikelilerden biridir.
Gençlere maalesef bira meşrubat gibi gösterilmektedir. Hâlbuki bira, alkol bağımlılığına başlangıç içkisidir. Bilindiği gibi alkollü içkiye ne kadar genç yaşta başlanırsa bağımlılığa yakalanma riski o oranda yüksek olacaktır. Alkol bağımlıları üzerine yapılan araştırmalar hep biranın başlangıç içkisi olduğunu göstermektedir.
Biranın bileşimindeki alkol oranı bakımından alkollü içkiler arasında en düşük olmasına rağmen diğer alkollü içkilere kıyasla hızlıca kana karışarak 'alkol duvarının' çok çabuk aşılmasına sebep olduğu bilinmektedir. Yani bira, jet sarhoşluğa yol açmaktadır. Bu da mantıklı düşünmeyi ve sağlıklı muhakemeyi engeller. Trafik kazaları, yaralanma ve ölümle biten kavgalar başta olmak üzere pek çok soruna sebebiyet verebilir.
Bira ihtiva ettiği yüksek karbonhidrat oranı yüzünden kilo artışına sebep olur. Bira gereksiz alkol alınmasına, beslenme bozukluklarına ve sağlığımızın düşmanı olan obeziteye yol açar. Birayı sık içenlerde bira göbeği görülür. Bir bardak bira yaklaşık 200-400 gibi yüksek kalori içermesine rağmen oldukça düşük bir besin değeri vardır.
Bira içmek, karaciğerin glikojeni glikoza dönüştürme yeteneği üzerine zararlı etkiler oluşturur. Bu duruma sebep olan şey, bira içmenin kan şekerini düşürmesidir. Kan şekeri seviyesi düştüğünde ise, karaciğer normalde yaptığı gibi glikoz üretemez. Karaciğer glikoz üretemediğinde ise, vücut birden öyle olunmadığı halde aç olduğu hissine kapılır. Devamında ise bir anda kişi kendini yemek yerken bulur. Bu açlığın hissedildiği durumda ise ilk tüketilen şeyler, genelde kolay ulaşılabilir olan abur cuburlardır. Bunlar da kilo aldıran boş gıdalardır ve kişinin kilo alması kaçınılmaz olur.
Yine bira, vücudun vitamin ve mineral dengesini bozarak beslenmede dengesizlikler meydana çıkarır. Çünkü bira içenler hep aynı maddeleri alarak birikmesine sebep oldukları gibi diğer ihtiyaçlarını ihmal etmiş olurlar.
Mayalanan bir içki olduğundan fazla bira içenlerde karaciğer hastalıklarına çokça rastlanır. Karaciğerde yağlanma ve siroz oluşumuna sebep olur.
Yine bira erkeklerin döllenme yeteneğine de zarar verir. Bunu da östrojen (dişilik) hormonunu artırarak yapar.
Bira, vücuttan sıvı kaybına (dehidrasyona) sebep olur. Çünkü bira idrar söktürücü etkiye yani sık idrara çıkmaya yol açar. Bira içildikçe daha çok idrara çıkılır, sıvı kaybı aynı oranda artar.
Biranın böbrek taşı düşürdüğü iddiası da doğru değildir. Aksine böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır.
Yine bira çölyak hastalığı ile etkileşir. Çölyak hastalığı bağırsakta besin emilimi ile görevli bazı yapıların bozulması sebebiyle bazı gıdaların gerektiği gibi sindirilememesine neden olan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalık ömür boyu süren bir nevi gıda alerjisidir. Bu hastalığı olan kişilerin, genelde tahıllarda bulunan glüten adlı bir maddeye karşı duyarlıklıları vardır. Bira da arpadan üretildiği için glüten vardır ve bu açıdan da sakıncalıdır.
Bira tansiyonu yükseltir, hipertansiyona yol açar. Hele kişinin hipertansiyonu varsa kan basıncı çok daha yüksek seviyelere çıkar.
Ayrıca asitli reflü de yapar. Yani mide sıvısı yemek borusuna doğru çıkarak göğüs ağrısı, yemek borusu hasarları ortaya çıkar.
Bira içerisindeki nitrozamin oranı oldukça fazladır. Bu maddeye 'süper kanserojen' de denmektedir. Yani kanser yapıcıdır.
Evet, bu saydıklarımız biranın başlıca zararları. Gençlere daha da çok zararları var ve adeta tahrip edici. Bir yazarın, üstelik bir kesim tarafından tutulan ve sevilen yazarın bira reklamı yapması, garip şekilde Sayın Cumhurbaşkanımıza tavsiye etmesi saçmadır, absürttür, mantık dışıdır.
Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Daha sağlıklı yaşlanmak nasıl mümkün olur? (11.12.2018)
- En faydalı ve kolay egzersiz: Yürüyüş (05.12.2018)
- Depresyona götüren gıdalar (29.11.2018)
- Yiyecekler psikolojimizi nasıl etkiler? (27.11.2018)
- Yeşil terapi ve Kur’an (23.11.2018)
- Sağlık için ayakkabı çıkarılmalı (12.11.2018)
- Kansızlığa düşman soğuk algınlığına çare olan meyve (07.11.2018)
- Evlilikte geçimsizlik ve giderme yolları (02.11.2018)