Listenizi yaparken YÖK Atlas'tan yararlanın
YKS'nin tamamlanmasının ardından gözler tercihlerde. Bu dönemde lisans ve önlisans programlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi YÖK Atlas’tan alabilirsiniz. Ancak bir uyarı; veriler YGS-LYS sistemine ait. Bu nedenle ÖSYM’nin 2018 YKS tercih kılavuzundaki bilgilerle karşılaştırmanızda yarar var. İşte platform sayesinde ulaşabileceğiniz veriler:
HANGİ PROGRAM HANGİ ÜNİVERSİTEDE
ÖSYM'nin yayınladığı tercih kılavuzuna göz attıktan sonra YÖK Atlas'ta ister üniversite, isterseniz de programagöre arama yapabilirsiniz. Bunun için 'YÖK Lisans Atlası' veya 'YÖK Önlisans Atlası' sekmelerine tıklamanız yeterli. Bunlar size iki seçenek sunuyor. Örneğin, 'Lisans Programı Seç' sekmesine tıklayıp buradan bölüm seçerek, onun yer aldığı tüm yükseköğretim kurumlarını görüntüleyebilirsiniz. Ya da 'Üniversite Seç' sekmesiyle bir kurumdaki tüm bölümleri öğrenebilirsiniz.
PROGRAMLAR TÜM DETAYLARIYLA KARŞINIZDA
Bölümlerle ilgili tüm detaylar YÖK Atlas'ta yer alıyor. Kontenjanlar, yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler, taban puan ve başarı sırası istatistikleri gibi oldukça ayrıntılı veriler sunuluyor. Ancak bunların YGS-LYS'ye ait olduğunu, bu yıl yeni sınav sistemiyle birlikte taban puan ve başarı sıralarının da değişebileceğini göz önünde bulundurun.
KAÇ NET GEREKİYOR?
YÖK Atlas'taki 'YGS-LYS Net Sihirbazı' sayesinde hangi dersten kaç net yapmanız gerektiğiyle ilgili fikir de edinebilirsiniz. Sonuçlar geçen yılki sisteme ait olsa da, YKS'de elde ettiğinizi düşündüğünüz netlerle karşılaştırabilirsiniz.
MEZUN BAŞARILARINI GÖRÜN
'Mezun Başarı Atlası' ile mezunların KPSS ve TUS gibi sınav başarılarını değerlendirebilirsiniz. Bu uzmanlaşmak istediğiniz alanda üniversitelerin çıktı kalitesiyle ilgili de size önemli bir fikir verebilir. Bu bölüm, ileride özellikle devlet kadrolarında yer almayı düşünen adaylara yol gösterebilir.