ÖNLİSANS İLE LİSANSI KARIŞTIRMAK
Tercihlerde lisans ve önlisans programları birbirine karıştırılabiliyor. Örneğin, benzer adlara sahip iletişim ve işletme gibi programların iki ve dört yıllık olup olmadığını dikkatli inceleyin. Bunun için Yükseköğretim Program Atlası'na veya '2018 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na göz atabilirsiniz. Kılavuzda 'Tablo 3'teki önlisans ve 'Tablo 4'teki lisans programlarının kodlarını iyice inceleyerek, yanlış yazmamaya özen gösterin.
VAKIFI DEVLET SANMAK
Vakıf üniversitelerindeki burssuz programlar, genel olarak devlet yükseköğretim kurumlarına göre daha düşük başarı sırasından öğrenci alır. Bu nedenle bazı adaylar hayallerindeki bölümü vakıf üniversitesinde görerek tercih listesine yazabiliyor. Kayıt için üniversiteye gidene kadar da ücret ödemesi gerektiğini bilemeyebiliyor. Bu nedenle özellikle yeni kurulan vakıf üniversitelerine dikkat edin. Bunun için üniversitelerin internet sayfalarına ya da kılavuza göz atabilirsiniz. KKTC üniversitelerini de tercih ederken, ücretli olduklarını unutmayın. Ayrıca vakıf üniversitelerindeki bursluluk koşullarını detaylı araştırmayı da ihmal etmeyin. Burs, hangi durumlarda iptal ediliyor? Öğrenim ücretinin ne kadarını karşılıyor? Bunlardan emin olun.
OBP DÜŞMEZ DİYE TERCİH YAPMAK
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) tercih yaptığınızda düşmüyor. Ancak bir bölüme yerleşirseniz veya özel yetenek sınavıyla kayıt olursanız, OBP'ye uygulanacak katsayılar sonraki yıl sınava girdiğinizde yarı yarıya azalıyor. Bu nedenle yerleşme şansınız yüksek, istemediğiniz bir programı kesinlikle yazmayın.
BİLDİRİMLERİ GÖZ ARDI ETMEK
Tercih ekranında karşınıza çıkacak tablolardan programları seçebileceksiniz. Ancak bildirimleri doğru takip etmelisiniz. '2018- YKS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir' yazısını görmeden sayfadan ayrılırsanız, yarım kalan işlemleriniz kaydolmadığı için geçerli olmayacak. Bu bildirimi gördükten sonra yazıcıdan mümkünse birden çok çıktı da almayı ihmal etmeyin.
YANLIŞ SIRADA YAZMAK
Listede yer verdiğiniz üniversitelerin sırası önemli. Bir stratejiyle hareket etmelisiniz. Bunun için ilk üç tercihi başarı sıranızın hemen üstündeki, yerleşmek için can attığınız programlara ayırın. 4 ile 18'inci sıradaysa, yerleşme şansınızın yüksek olduğu bölümler olmalı. 19 ile 24 arasına yerleşmeniz neredeyse kesin olanları ekleyebilirsiniz. 24 tercih hakkının hepsini doldurmanız gerekmiyor. Yine de uzmanlar, YKS yerleştirmeleri bu yıl ilk defa uygulanacağı için adaylara, mümkün olduğunca tüm tercih haklarını bilinçli kullanmalarını öneriyor.