ABD'nin kirli oyununu Amerikan Gazetesi ifşa etti
Suriye'nin kuzeyinde askerlerini konuşlandıran ABD, yüzlerce askeri ile terör örgütlerine destek veriyor. Tonlarca silahı terör örgütlerine taşıyan Pentagon'un kirli planlarını sayfalarına taşıyan gazete bölgede yok olmasına ramak kalan DEAŞ'tan sonra da ABD'nin askerlerini çekmeyeceğini yazdı.
'ABD, DEAŞ sonrası Suriye'de kalmanın ucunu açık bırakıyor' başlığıyla bir habere yer veren Amerikan Washington Post gazetesi, halihazırda iç savaş ülkesinin kuzeyinde 503 ABD askeri bulunduğunu yazdı.
Washington'ın çoğunluğunu PKK'nın Suriye uzantısı YPG'lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDF) destek vermeye devam edeceğini aktaran gazete, terör örgütü DEAŞ'ın yenilmesinin eli kulağında olsa bile, Pentagon'un planlarında bir değişiklik olmayacağını bildirdi.
Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililere göre, Washington SDF aracılığıyla Cenevre'deki Suriye konferansında Beşar Esed üzerinde baskı kurmayı hedefliyor.
Karen DeYoung ve Liz Sly imzasını taşıyan haberin en dikkat çeken kısmı ise, ABD'nin YPG aracılığıyla bir bölgesel yönetim kurma hamlesi. Habere göre, DEAŞ'la savaşın hiç bitmeyeceğini savunan Pentagon bu bahaneyi kullanarak yerel yönetimin altında bölgedeki varlığını sürdürmeyi deneyecek.
'İYİ ŞANSLAR DİYEMEYİZ' SÖZLERİYLE İPUÇLARINI VERDİ
İç savaşın neredeyse yedinci yılını doldurmak üzere olduğu Suriye'de son tabloda terör örgütü DEAŞ'ın kökü kazındı, YPG kuzeyde önemli bir bölgeyi ABD'nin desteğiyle kontrol ediyor, muhaliflerin elindeki en büyük vilayet İdlib ve Beşar Esed yönetimi ülkenin çoğunluğunda kontrolü sağladı. Rusya'nın 2015 sonbaharından itibaren sahaya inmesi ve İran'ın on binlerce milisi Suriye'ye göndermesi, iç savaşın seyrini değiştirdi ve Şam rejimi için dönüm noktası oldu.
Suriye'nin güneyinde üsleri bulunan ABD ise, asıl varlığını Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen kuzey sınırında bulunduruyor. Terör örgütü YPG'ye yüzlerce TIR silah gönderen Pentagon'un Cerablus'tan Irak sınırına kadar olan bölgede açıklanandan çok daha fazla askeri gücü olduğu tahmin ediliyor.
Washington Post, 503 askerin dışında Amerika'nın ayrıca yüzlerce özel harekat, hava kontrol ve topçu askeriyle bölgede olduğunu yazdı.
'Kuduz köpek' lakaplı ABD Savunma Bakanı James Mattis, geçtiğimiz haftalarda "Öylece çekip gitmeyeceğiz. Askeri savaşı verdikten sonra geri kalanlara 'iyi şanslar' diyemeyiz" sözleriyle yeni planın ipuçlarını vermişti.
ANA AKTÖRLER TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN
Türkiye, Rusya ve İran önce Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri belirledi, ardından da peş peşe ateşkesler ilan edildi. Halihazırda ülkenin genelinde silahlar susmuş durumda ve üç ülke önceki gün Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki kenti Soçi'de tarihi bir zirve gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin bir araya geldiği zirvede liderler siyasi çözüm için çaba gösterme hususunda anlaşmaya vardı.
Ankara, YPG'nin Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını net şekilde birçok kez ilan etti. Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz" diyerek YPG'yi işaret etti.
Mart 2011'de başlayan gösterilerin kısa sürede çatışmaya dönüştüğü Suriye'de bugüne kadar yüz binlerce insan yaşamını yitirdi, milyonlarca insan da evlerini terk edip başta Türkiye ve Lübnan olmak üzere komşu ülkelere sığındı.