Tüm İslâm âlemi için mübarek olan Cuma gününe yönelik üretilen bu algı operasyonu tepkilere yol açtı. Birçok vatandaş sosyal medyadan "Kara Cuma" ile ilgili duydukları rahatsızlıkları dile getirdi. Bazı yerli firmalar ise, "Kara Cuma" yerine, "Onların Kara Cuması varsa, bizde "Hayırlı Cumalar" sloganıyla kampanya hazırladılar.
NEREDEN ÇIKTI BU KARA CUMA?
"Kara Cuma" (Black Friday), ABD'de vatandaşların bütün yıl sabırsızlıkla beklediği ve indirimli alışverişlerin tüm ülkeye yayıldığı satışlara deniyor. Her yıl kasım ayının dördüncü perşembe günü kutlanan "Şükran günü"nü (Thanksgiving Day) takiben gerçekleştiriliyor, müşteriler indirimli ürünlerden satın alabilmek için birbirlerini eziyorlar.
Black Friday ifadesi, ilk olarak 1961 yılında yerel bir gazetede kullanıldı. Amerika'da bulunan mağazaların ortak indirim günü olan bu günde alışverişten dolayı yaşanan yoğunluk sebebiyle bugüne 'Black Friday' ismi verildi. İlerleyen yıllarda bu alışveriş çılgınlığı dünyanın her yerine yayıldı.
Ülkemizde de özellikle internette yer alan "Kara Cuma" kampanyaları dün gece itibari ile başladı.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kampanyalarla ilgili Kara Cuma adı yerine 'efsane indirim' demeyi daha uygun bulduklarını belirterek, "Her geçen yıl daha fazla sahipleniliyor. ABD dışında Avrupa'ya da yayılmış durumda. Ülkemizde de stokları eritmek adına önemli bir satış etkinliği haline geldi. Her geçen yıl daha fazla markamız bu gün için indirimler sunuyor. Bugünün sunduğu fırsatları değerlendiriyor. Özellikle markaların online satış sitelerini ciddi anlamda hareketlendirmesini bekliyoruz. Cuma başlayacak hareket cumartesi ve pazar da sürecek. Markalarımız yüzde 50, 70 ve 80 oranlarında indirimler sunuyor" demişti.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya, bütün dünyada alışveriş çılgınlığına sahne olan Kara Cuma (Black Friday) tanımına Twitter'dan tepki gösterdi.
Yerlikaya, Twitter paylaşımında "Nedir bu Kara Cuma, neden Cuma? Aydınlık bereket bayramdır Cuma, huzurdur Cuma, güneşin doğduğu en güzel gündür Cuma, neyin algısı yapılıyor bu özel günde, neyin operasyonu yapılıyor?" diye yazdı.
Sosyal medyada gelen tepkilerden bazıları şu şekilde:
TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Türkiye'de son aylarda başta Amerika olmak üzere birçok ülkede uygulanan Kara Cuma uygulaması halktan yoğun tepki alıyor. İslâm dünyası için haftanın en mübarek günü olan Cuma günü için, Türkiye'deki büyük şirketlerin Kara Cuma kampanyası yapması, İslâm'a yönelik yapılan bu algı oynuna karşı STK'lar harekete geçti. Bu tarz kampanya yapan şirketler için boykota hazırlanılıyor.
Türkiye'deki bazı firmalar ise, Kara Cuma kullanımına karşı "Hayırlı Cumalar" yöntemiyle diğer firmalara karşı kampanya yapıyorlar. Yerli firmalardan biri olan Vestel "Onların Kara Cuması varsa, bizde "Hayırlı Cumalar" var" sloganıyla kampanyasını sürdürüyor.
İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü, ABD'de ortaya çıkan ve birçok mağazanın indirime gittiği 'Black Friday' (Kara Cuma) gününe tepki olarak "Cuma günü 'kara' değil, 'hayırlı'dır" sloganıyla Başakşehir Store'da indirime gitti.
Turuncu-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, bugüne özel, resmi mağazalarındaki tüm ürünlerde yüzde 25 indirim uygulandığı belirtildi.
İstanbul ekibi, kampanyasını sosyal medyada da "#CumalarHayırlıdır" hashtagi ile duyurdu.