Felatun Bey ile Rakım Efendi üzerine tiyatral bir inceleme
Roman türü ilk defa 19. yüzyılda Batılılaşma hareketleri neticesinde edebiyatımıza girdi. Bu türün başlıca konuları; yanlış batılılaşma, Batı'ya hangi noktada ve nerede bağlanacağımızdı. Ahmet Mithat'ın Felatun Bey ile Rakım Efendi isimli romanı da o dönemdeki yanlış batılılaşmayı inceleyen eserlerdendir. Tanzimat Döneminin ünlü romanlarından biri olan Felatun Bey ile Rakım Efendi'nin tiyatroya uyarlamasını Fikriyat okurları için çözümledik.
Ahmet Mithat Efendi kimdir?
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat birinci nesil yazarları arasında yer alır. 1844'te İstanbul'da doğan yazar Mısır Çarşısı esnafından olan Hacı Süleyman Ağa ile Nefise Hanım'ın oğludur. Babasını küçük yaşta kaybeden Ahmet Mithat, 1854 yılında Virdin'e giderek ilköğrenimine burada başlar.
1857'de İstanbul'a yeniden dönüş yapmasının ardından Mısır Çarşısı'nda çalışmaya başlar ve burada çıraklık yaparken Arapçanın yanında Fransızca da öğrenir. İlerleyen yıllarda Niş'e giden yazar, rüştiyeyi orada bitirir. İlk etapta iş hayatına memur vasfıyla girmişse de ilerleyen yıllarda çalışkanlığı nedeniyle Tuna Gazetesi'nin başyazarı olur.