Kitap okumanın fizyolojik etkileri
Seslerin sembollerle yazıya dökülmesinden bu yana, okumak eylemi herkeste farklı tesirler bırakmıştır. Alphonse Karr, okuma için, "Tatlı tatlı kendinden geçme" derken, Montesquieu, "Çeyrek saatlik okumanın gideremediği kederim olmamıştır." der. University of Virginia Kütüphanesi, 2015 yılında bir araştırma yaptı ve geçtiğimiz günlerde araştırmanın sonucunu yayınladı. Yeme ve içmenin fizyolojik etkilerini anlatan yazılara atfen hazırlanan bu araştırma, özellikle kitapseverlerin epey dikkatini çekeceğe benziyor. Ayrıca araştırmanın sonuçları "kitap okuyamıyorum" diyenler için de teşvik edici nitelikte.
KİTAP OKUMANIN İLK 10 DAKİKASI
Kitap okunmaya başlandığı an, sistem anında uyarılır. Nesnenin dokunsallığı, tipografinin (yazı karakterinin) görsel etkisi ve yeni bir başlangıç hissi, okuyucuyu farklı bir düzleme taşır. Koku duyusu da teşvik edici olabilir. Örneğin kitap okuma tecrübesi olan bir okuyucu, eski kitap kokusunun etkisinin altına girebilir.
İlk entelektüel etkiler şunları içerebilir: Tanıdık olmayan bir anlatıcının sesi karşısında heyecan, ilk kez karşılaştığı dil ve terminoloji karşısında yönelim bozukluğu, yeni fikirlere geçici direniş ve genel olarak artmış, harekete geçmiş sinirsel faaliyetler...