Karne alan öğrenciye nasıl davranılmalı?
Çocuklar kadar ebeveynlerin de oldukça önemsediği ve heyecanını üst seviyelerde yaşadığı karne ile ilgili unutulmaması gereken konular var. Her çocuk başarılı bir karne alamayabilir ve onlara gösterilen tepkiler, çocukta olumsuz benlik gelişimi ve güven eksikliğine sebep olabilir. Peki karne alan çocuğa nasıl davranılmalı? Tatil süresince öğrenciler neler yapmalı? Veli başarılı veya başarısız karneye nasıl tavır göstermeli?
KARNE BİR AMAÇ DEĞİL BİR ARAÇTIR
Karne, öğrencilerin okul hayatının ve derslerdeki durumunun takibi amacıyla verilir. Alınan karneler aileler için, çocuğun eğitim hayatındaki gelişmeleri ve değişmeleri, özel bir konuya olan ilgisini, sıkıntı yaşadığı alanları gösterir. Ancak buradaki önemli nokta, anne ve babanın karneyi bir övünç veya utanç kaynağı olarak değil, çocuğunun gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için kullanabilecekleri bir araç olarak görmeleri gerektiğidir.
Zayıf notlar görüldüğünde altında yatan sebepleri araştırmak ve gerekli noktalarda öğrencilere destek sunmak görevi anne ve babalara aittir. Bu konuda destek sunmayan ve görevini yerine getirmeyen ailelerin kötü karne görünce kendilerine de pay çıkarmaları gerekir.